Bananfluer - kjerringråd

Bananfluer, småfluer, fruktfluer; kjært barn har mange navn vil noen si. Fruktfluer eller bananfluer som noen kaller det er rett og slett små rødbrune fluer som lever innendørs og kan se ut som små svarte prikker foran øynene. Og navnet beskriver hva det er de liker. Imago, eller voksne insekter av artene, blir 3 til 4 millimeter lange. Ja vi sier artene, for det skal være mer enn et halv tusen forskjellige arter av bananfluer.

For å forebygge at slike fluer kommer innendørs og begynner å legge egg, så skal man fjerne alt av frukt som ligger framme. Et stort problem er jo også potteplantene. Fluene legger også egg der og det vil komme bare flere og flere. En innsender har sendt oss et tips mot dette problemet.

Fruktfluer, småfluer og bananfluer

Tipset går ut på at man skal bruke salmiakk i vannet når man vanner plantene. Bland en teskje med salmiakk med en liter vann. Vann planter og blomster med denne blandingen og du vil bli kvitt problemet med bannanfluer, sier innsenderen. La også jorda bli helt tørr mellom hver gang du vanner. Dette vil gi fluene mindre sjanse til å få nok fuktighet til at det blir et yndet sted å legge egg.

Bananflue (Drosophila melanogaster)
Bananflue (Drosophila melanogaster) : Foto : kjerringrad.com

Hurlumhei skrev:

Jeg fant ut att støvsuger var beste måten å bli kvitt bananfluer. Etter noen dager med støvsuging så fort du ser ei flue, Så er du kvitt dem. Har forsøkt andre ting som eddik og Zalo og det funker jo også. Men det tar for lang tid å bli kvitt dem helt med flue feller. Det er alltid noen som slipper unna. Støvsuger derimot er masseutryddelse på kort tid.

Nilses. skrev:

Vi sliter med bananfluene, og tar med glede mot alle enkle og effektive tips.

G skrev:

Elektrisk fluesmekker funker som fjell. Ha en sitron kuttet i 2 som lokkemat så er det bare å starte grillen. Sørg for at du går overalt der du ser de er. Det må gjentas flere ganger. Jeg hadde mange her og nå har jeg blitt kvitt de på 1 dag. Det er sikkert mer jobb i morgen, men de som surrer rundt nå ser ganske så slappe ut. Jeg kjøpte min på jernia og den funker knall. Det er de beste 170kr jeg noen gang har brukt.

Unni skrev:

Jeg satt et glass med mange sitronskiver i vann, med noen dråper Zalo ved siden av fruktbollen. Vips så var alle fluene i glasset.

Frenki skrev:

Jeg hadde for en liten stund siden fått disse plageåndene i min leilighet. Skulle akkurat begynne å vaske ned hele leiligheten veldig grundig. Men så løste problemet seg selv. Jeg hadde glemt å sette kork på en flaske eplesider eddik. Og på kort tid var alle fluene borte. Neste gang jeg skulle bruke eddiken så jeg årsaken. Flaska var full av Bananfluer.

Randi skrev:

Legg laurbærblad på toppen av jorda på potteplanter og i en skål på kjøkkenet. Min erfaring er at de da forsvinner ganske så raskt.

Per skrev:

Nei, salmiakk i vannet dreper ikke plantene.

Antoinette skrev:

Bruk Citronella eterisk olje. Åpne flasken og sett den ved frukten. Bruk oljelampe med vann og noen dråper citronella.

Liv skrev:

Ha alltid et glass eller lignende med epleeddik/vin stående i stue/kjøkken. Ha i en dråpe Zalo for å bryte overflaten. Resultatet er at alle drukner, jeg fanger ca 10 - 20 hver dag.

M skrev:

Tok nettopp ut en plante som hadde masse bananfluer rundt seg. Men fluene ville ikke vekk og ut vinduet. Så jeg tok vann, eplesidereddik og zalo i en kopp (etter råd her). Nå ligger det minst 20stk oppi der. Og det er bare gått 20 min. siden jeg satt den fram. Det er helt utrolig.

Geir skrev:

En høst fikk vi invasjon av bananfluer. De må ha kommet fra en nabotomt som var full av råtten nedfallsfrukt. De satte seg på flaskekorker og ikke minst under listverk, der det var helt svart av dem. Måtte brekke opp listene og spraye på med gift i mange omganger.

Fortvilet skrev:

Vi sliter veldig, og har gjort det etter at vi desverre glemte å kaste matsøpla før vi dro på 14 dagers tur til Hellas i vår. Har nå oppdaget at det er mange små prikker på vinduene, spesielt på kjøkkenet, selv om det ikke er lenge siden de ble vasket. Prikkene varierer i størrelse, maks en mm, og lar seg gni ut om man tar på. Kan det være egg? El ekskrementer?

Camilla skrev:

Jeg har prøvd å blande oppvaskmiddel og saft, det viser seg at det hjelper for en del av dem, men enda er det noen som sitter igjen på skapet. I morgen skal jeg kjøpe insektsspray og se om det tar knekken på resten.

Cammy skrev:

Funker det med billig oppvaskmiddel også eller bare zalo?

Linda skrev:

Jeg fikk fruktfluer på kjøkkenet mitt, etter å ha plukket solbær i fra hagen. De svirret noen dager i rommet, men jeg hadde vel ingen anelse om at de ville legge egg i matbenken min (der tørrvarene står). Det endte med at benken ymlet av små billefluer. De var overalt i benken, i hver hylle og i hver skuffe. Jeg måte kaste alt av tørrvarer, dra benken fram og ta ut alt av hyller, og vaske den ned. Måte kjøpe insektspray for å bli kvitt alt. I ettertid har jeg sverget til tuppevarebokser. Oppbevar alle tørrvarer i tette bokser, så unngår man slike hendelser som dette i fremtiden, for da kommer ikke fluene seg til noe ynglested. For fruktfluer (bananfluer er det samme) kan komme flygende utenfra og inn i huset ditt når du lufter det. Så tipse om å lukke opp vinduer for å lure fluene ut er et veldig dumt tips.

Maha87 skrev:

De legger egg og klekker nesten over natten, så du kan tro du har tatt alle, men er det et par igjen, så er det nok til at det er en drøss dagen etter.

Et navn skrev:

Det du egentelig burde prøve er: saft/sukker/eddik/zalo/ og så noen banan biter. Så må du la bananbitene bli brune. Alle fluene kommer til og drukner, men bitene må ikke være for store. Det var mitt råd. Vi har drept 10 fluer nå. Det virker bra hos oss, Jeg tror kansje ketsjup virker også, har ikke prøvd men jeg tror det funker.

Anne-Marie skrev:

Jeg har god erfaring med vindusfelle. Fellen er transperent og settes på vinduet. Fluene setter seg fast i et for dem kraftig lim. Jeg kjøpte en pakke DeLaval på Felleskjøpet. Klipper av en bit og jakter litt også. Det er effektivt.

Anders skrev:

Nå har jeg sprøyta salmiak i hele leiligheten og det eneste som forsvant var dama.

:P skrev:

Ikke vann planta di med salmiak med mindre du liker den. Og bananfluer er bare en mindre sesongbetont greie (i dette landet ihverfall) Så ikke bli så irritert og oppgitt. Det mer til livet en noen usle banafluer. Dekk frukt med netting og vanlig vask av kjøkken. Reint er det nok hos de fleste og fluene fører ikke med seg pest, tror jeg da.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5
Diskuter bananfluer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Krøllete voksduk

Voksduker er ikke bare krøllete. De er brettet så kraftig at de nesten må spa...

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...