Bananfluer - kjerringråd

Bananfluer, småfluer, fruktfluer; kjært barn har mange navn vil noen si. Fruktfluer eller bananfluer som noen kaller det er rett og slett små rødbrune fluer som lever innendørs og kan se ut som små svarte prikker foran øynene. Og navnet beskriver hva det er de liker. Imago, eller voksne insekter av artene, blir 3 til 4 millimeter lange. Ja vi sier artene, for det skal være mer enn et halv tusen forskjellige arter av bananfluer.

For å forebygge at slike fluer kommer innendørs og begynner å legge egg, så skal man fjerne alt av frukt som ligger framme. Et stort problem er jo også potteplantene. Fluene legger også egg der og det vil komme bare flere og flere. En innsender har sendt oss et tips mot dette problemet.

Fruktfluer, småfluer og bananfluer

Tipset går ut på at man skal bruke salmiakk i vannet når man vanner plantene. Bland en teskje med salmiakk med en liter vann. Vann planter og blomster med denne blandingen og du vil bli kvitt problemet med bannanfluer, sier innsenderen. La også jorda bli helt tørr mellom hver gang du vanner. Dette vil gi fluene mindre sjanse til å få nok fuktighet til at det blir et yndet sted å legge egg.

Bananflue (Drosophila melanogaster)
Bananflue (Drosophila melanogaster) : Foto : kjerringrad.com

Unni skrev 14. september:

Jeg satt et glass med mange sitronskiver i vann, med noen dråper Zalo ved siden av fruktbollen. Vips så var alle fluene i glasset.

M skrev 27. oktober:

Tok nettopp ut en plante som hadde masse bananfluer rundt seg. Men fluene ville ikke vekk og ut vinduet. Så jeg tok vann, eplesidereddik og zalo i en kopp (etter råd her). Nå ligger det minst 20stk oppi der. Og det er bare gått 20 min. siden jeg satt den fram. Det er helt utrolig.

Geir skrev 07. oktober:

En høst fikk vi invasjon av bananfluer. De må ha kommet fra en nabotomt som var full av råtten nedfallsfrukt. De satte seg på flaskekorker og ikke minst under listverk, der det var helt svart av dem. Måtte brekke opp listene og spraye på med gift i mange omganger.

Fortvilet skrev 02. oktober:

Vi sliter veldig, og har gjort det etter at vi desverre glemte å kaste matsøpla før vi dro på 14 dagers tur til Hellas i vår. Har nå oppdaget at det er mange små prikker på vinduene, spesielt på kjøkkenet, selv om det ikke er lenge siden de ble vasket. Prikkene varierer i størrelse, maks en mm, og lar seg gni ut om man tar på. Kan det være egg? El ekskrementer?

Camilla skrev 17. september:

Jeg har prøvd å blande oppvaskmiddel og saft, det viser seg at det hjelper for en del av dem, men enda er det noen som sitter igjen på skapet. I morgen skal jeg kjøpe insektsspray og se om det tar knekken på resten.

Cammy skrev 17. september:

Funker det med billig oppvaskmiddel også eller bare zalo?

Linda skrev 13. september:

Jeg fikk fruktfluer på kjøkkenet mitt, etter å ha plukket solbær i fra hagen. De svirret noen dager i rommet, men jeg hadde vel ingen anelse om at de ville legge egg i matbenken min (der tørrvarene står). Det endte med at benken ymlet av små billefluer. De var overalt i benken, i hver hylle og i hver skuffe. Jeg måte kaste alt av tørrvarer, dra benken fram og ta ut alt av hyller, og vaske den ned. Måte kjøpe insektspray for å bli kvitt alt. I ettertid har jeg sverget til tuppevarebokser. Oppbevar alle tørrvarer i tette bokser, så unngår man slike hendelser som dette i fremtiden, for da kommer ikke fluene seg til noe ynglested. For fruktfluer (bananfluer er det samme) kan komme flygende utenfra og inn i huset ditt når du lufter det. Så tipse om å lukke opp vinduer for å lure fluene ut er et veldig dumt tips.

Maha87 skrev 11. september:

De legger egg og klekker nesten over natten, så du kan tro du har tatt alle, men er det et par igjen, så er det nok til at det er en drøss dagen etter.

Et navn skrev 29. august:

Det du egentelig burde prøve er: saft/sukker/eddik/zalo/ og så noen banan biter. Så må du la bananbitene bli brune. Alle fluene kommer til og drukner, men bitene må ikke være for store. Det var mitt råd. Vi har drept 10 fluer nå. Det virker bra hos oss, Jeg tror kansje ketsjup virker også, har ikke prøvd men jeg tror det funker.

Anne-Marie skrev 28. august:

Jeg har god erfaring med vindusfelle. Fellen er transperent og settes på vinduet. Fluene setter seg fast i et for dem kraftig lim. Jeg kjøpte en pakke DeLaval på Felleskjøpet. Klipper av en bit og jakter litt også. Det er effektivt.

Anders skrev 28. august:

Nå har jeg sprøyta salmiak i hele leiligheten og det eneste som forsvant var dama.

:P skrev 17. august:

Ikke vann planta di med salmiak med mindre du liker den. Og bananfluer er bare en mindre sesongbetont greie (i dette landet ihverfall) Så ikke bli så irritert og oppgitt. Det mer til livet en noen usle banafluer. Dekk frukt med netting og vanlig vask av kjøkken. Reint er det nok hos de fleste og fluene fører ikke med seg pest, tror jeg da.

Fru goa skrev 15. august:

Mens jeg satt å leste gjennom alle tipsene her, prøvde jeg blant annet blandingen med eplecidereddik og noen dråper zalo som jeg satt ut. Nå gikk jeg for å sjekke skåla, og allerede, kun etter noen minutter, lå det flerne døde fluer oppi.

Jeg har tidligere satt fram plastbokser med frukt oppi, noe som også har vært veldig effektivt, men det unnslipper alltid noen når jeg skal sette på lokket, så det er jo mye lettere med eddik og zalo blandingen.

Nodvugen skrev 11. august:

Her må en ta problemet med rota. Det nytter ikke å fange/drepe fluene når de først har dukket opp. En dame tipset meg om å helle kokende vann (f eks fra en full vannkoker) ned i slukene i vasken ved kjøkkenet. Dette skulle ta knekken på eggene. De kan legge flere tusen egg på en dag.

Bobby skrev 04. august:

Zalo og edikk, funker hver gang.

Karoline skrev 03. august:

Eddik og zalo i små shotglass funker kjempebra. De er jo veldig glad i øl og vin også, og nå har jeg ofret litt vin blandet med zalo. Det ser også ut til å være effektivt. Husk å alltid ta ut søpla, og ikke la matrester ligge.

Hanne skrev 31. juli:

Til alle dere som ikke har funnet ut hvor disse ufyselige plageåndene kommer fra. Jeg har vært veldig plaget. Har renset slukene i vasken, brukt plumbo og klor, og de forsvant derfra. Men allikevel fortsatte de å komme. I går fant mannen på å sjekke bak kjøleskapet. Der lå det borti 50 døde fluer. De har tatt bolig i kondensskåla under kjøleskapet. Så jeg støvsugde opp og sprayet hele greia med Boss insektsmiddel. I dag har jeg kun sett en flue, å den så rimelig sliten ut. Jeg håper jeg har blitt kvitt problemet nå.

Et annet triks vi fant på engelske sider, er å bruke eterisk olje av peppermynte. De skal visstnok ikke like det, så jeg skal kjøpe å ha det på lur i tilfelle. Håper dette kan hjelpe.

Jorunn skrev 30. juli:

Tøm litt rødvin i et glass med noen dråper salo, legg folie over glasset og lag små hull i den. Det har funka hos meg.

Vanessa skrev 22. juli:

Vi satte fram en halv flaske hvitvin på kjøkkenbenken. De fløy oppi flaska og etter 2 dager var vi kvitt alle. De druknet i vin.

Lotti skrev 18. juli:

Det er bare å åpne vinduet så flyr den ut.

Eldre kommentarer: 1 2 3 4 5

Diskuter bananfluer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...