Prolaps - kjerringråd

Ordet prolaps betyr rett og slett å falle ut av plass. Prolaps blir brukt om en skiveutglidning i ryggen. Ryggsøylen er satt sammen av bruskskiver og knokler og bruskskivene er med på å gjøre ryggsøyla myk. En prolaps oppstår når ei bruskskive blir forskjøvet ut av sin opprinnelige posisjon og vi får en rygg prolaps. Men det kan også oppstå i nakken. Behandling av rygg prolaps vil i noen tilfeller være operasjon. Men man kan også prøve å forebygge problemet. Den beste forebygging vil være trening slik at muskulaturen som holder opp og beveger ryggsøylen er i god form.

Den mest kjente formen for prolaps er isjas. Denne lidelsen oppstår ved at prolapsen trykker på isjiasnerven. Dette medfører i hovedsak symptomer som smerte i ryggen.

Tips til prolaps

En innsender har sendt oss et lite tips til hvordan man kan bli kvitt smerter i forbindelse med et prolaps som presser på isjiasnerven. Det går ut på å legge en muskatnøtt i lomma, sier han. Denne skal man ha i lomma i flere dager. Etter noen dager er smertene borte og man er blitt kvitt problemet, påstår han.

Muskatnøtt mot prolaps
Muskatnøtt mot prolaps : Foto : kjerringrad.com

Rsmond skrev:

Jeg opererte en prolaps i 1998, og har holdt det rimelig i sjakk med egentrening og gåturer morgen og kveld hver dag. Men ved mye ståing (noen timer) er jeg slått ut et par dager. Så trening og starte dagen med en gåtur før jobb, det hjelper.

Nikita skrev:

Helt forferdelig å lese at kiropraktorer tar seg betalt for å behandle prolapser. Det er manuellterapeut og fysioterapeut som kan prolpaps og heller ikke de kan gjøre så mye annet enn å lære deg om hvordan en rygg fungerer og kan følge opp med øvelser. Alt annet er svindel. Og spikermatte, hvordan kan man finne på å gi sånne råd? Dette er væske som siver ut i kroppen og trykker på nervene, skal spikerne sørge for at det tørker inn? Spar pengene deres og finn riktig dosering av smertestillende.

Alternativ skrev:

Det sies at bekymringer kan sette seg i ryggen. Så hvis du bekymrer deg for økonomi, barn/familie, jobb og så videre, så kan kanskje det være årsaken?

Mayes skrev:

Jeg har hatt prolaps i nedre del i korsryggen å i begynnelsen på halebeinet. Jeg måtte gå på sterke smertestillende og smerteplaster. Problemene begynte i mai 2015. Ble operert 28 september 2015. Jeg ble lam i underlivet å kraftig forstoppelse i mnd før operasjon. Jeg er fortsatt lam i underlivet. Hadde legen sendt meg etter andre lege besøk, hadde jeg unngått lammelser å svekket muskulatur. Nå må jeg bruke krykker og prekestol.

Anne liv. skrev:

Jeg hadde mange prolaps for intil 25 år siden. Jeg lærte å rulle på ryggen av en tysk ryggspesialist. Det holdt seg borte helt til oktober 2011. Jeg glemte det og glemte rullinga. Så nå sitter jeg for 2. gang. Prøver å rulle igjen og å ikke glemme det når jeg er bra.

Prolaps22 skrev:

Kan de som har gått til kiropraktorer og hatt positivt utfall, være så snill å skrive hvem dere har gått til? Tusen takk på forhånd.

Arne H skrev:

Jeg hrukt kiropraktor 3 ganger nå. Prolaps mertene forsvant, det er helt utrolig. Legene ville operere. Takk for at jeg gikk til kiropraktor.

Klinikken skrev:

Her er det mye gode og dårlige råd, håper disse rådene kan hjelpe.

  1. Les og lær om hvordan kroppen henger sammen, både fysisk og mentalt.
  2. Man kan bli midlertidig lammet eller miste kraft i benet av prolaps, i noen tilfeller kan det gå utover andre funskjoner så som vannlating/avføring, potens. Noen kan oppleve drop fot, pga lammelse av nerven. Ved disse symptomene bør man oppsøke legevakt, man kan også oppsøke kiropraktor og manuell terapeut for hurtig legehjelp. I disse tilfellene er det viktig vurdere operasjon hurtig. Alle innen behandling av muskel/skjelett bør vite hva man skal gjøre i disse situasjonene.
  3. Hvilken behandling skal man velge? uansett hva du velger å gjøre er det viktig å ha med seg at dersom behandlingen ikke fungerer bør man prøve noe annet, av og til kombinere behandlinger.
  4. Styrke mage/rygg er viktig, men også aktivitet der man rører på kroppen. En tommelfingerregel er at det ikke skal gi smerter.
  5. Gode sko er viktig.
  6. Om den muskattnøtten gir bedring, er det helt supert.

Jeg er selv kiropraktor, og ser mange med prolaps. Sm denne tråden viser er det mange forskjellig måter å bli bedre på. Sånn er det hos meg også, derfor er det viktig å finne ut hva som fungerer for deg.

Gulljenta skrev:

Jeg anbefaler strekkbenk som du henger etter beina og som går rundt. Min far har slitt med ryggplager i mange år og gått på smerte lindring. Nå er han smertefri pga denne benken. Håper dette kan vere til hjelp.

Liv skrev:

Fikk min første prolaps for 10år siden, og nå min andre for 3 år siden L4 / L5. Har hatt mye muskulære smerter av dette, også med kramper og smerter i ben. Jeg har sovet dårlig og med mange lange sykemeldinger i perioder. Jeg kjøpte meg grete waitz sko for ca 1 år siden, som jeg bruker på jobben, og kan påstå at smertene i ryggen har minsket med ca 80%. Hadde før vondt i ryggen hver eneste dag, har nå kanskje bare vondt et par ganger i uken. Det er absolutt å anbefale hvis du har en jobb der du står og går mye. Det avlaster også heler for mye trykk.

Hakkihel skrev:

Jeg har prolaps i l4/l5 og har hatt dett siden 2004. Jeg er 25 år gammel og er fysisk funksjonshemmet. Jeg har stadig endringer og mye plager, går kontinuelig til fysioterapaut og svømmer en dag i uka. Jeg får noen ganger lammelser når prolapset endrer seg, andre ganger bare intens smerte. Jeg er fysisk aktiv etter beste evne. Skal snart til spesialist for vurdering.

Ryggproblem prolaps i 10 år skrev:

Jeg har hatt ryggproblem i 10 år. Det startet med akutt prolaps for 10 år siden. Tok kikkhulloperasjon i 2002. Var noen lunde bra fram til 2007. Så i 2008 fikk jeg en kjempenedtur igjen med sterke ryggsmerter, og da fikk jeg inn ei protese i ryggen i 5 virvel.

Protesen har fungert meget bra. Men i vinter begynte det med nye strålinger nedover høyre ben, legg og fot. Jeg ble ganske fortvilet over dette. Så ble det ny kikkhulloperasjon noå i vår. Nerver lå i klem, hadde dannet seg brusk og vev etter operasjonene. Men jeg har ikke blitt bedre. Opp i alt dette fikk jeg migrene som tileggsykdom etter den første prolapsen for 10 år siden.

Migrene har vært et like stort problem som ryggplagene, får anfall når jeg har for mye aktivitet med ryggen og stress. Lurer på om det er andre som har samme plager?

Jeg er ikke i jobb, men er sykmeldt. Det kan hende jeg ikke kommer meg i arbeid igjen. Alle disse plagene i hverdagen er frustrende. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg har tatt masse behandlinger av alle sorter, men ingenting hjelper. Jeg har alltid vært ei aktiv dame innen sport og fjellturer, men nå klarer jeg ingen ting lenger av aktiviteter. Får vondt bare jeg går en lang tur og får store smerter om morgenen. Slik er livet mitt pr i dag. Går til fyso, men det hjelper ikke. Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre.

Knut skrev:

For 3 måneder siden, fikk jeg litt vondt i korsryggen. Smerten forsvant etter 2 dager. Etter ca 2 uker, ble korsryggen stiv, fikk en veldig gynging i begge beina, trykk, murring, muskelsvakhet og tyngdefølelse. Kontaktet lege, mr ble tatt, viste et lite venstresidig prolaps i korsryggen som ser ut til å klemme på en av nervene som går ned i venstre bein. Jeg har det i begge beina. Nå etter 3 måneder har stivheten i korsryggen forsvunnet, men kjenner til tider litt verking. Regner da med at prolapset har tørket inn. Problemet er at beina er like ille, klarer nesten ikke å gå. Er det noen som hatt tilsvarende problemer med beina etter et lite prolaps?

Ragnhild skrev:

Jeg går til en kjempe flink fysioterapaut som gir meg øvelser jeg gjør flere ganger hver dag. Ligge på sofaen og vippe bekkenet frem og tilbake, forsiktig, skal ikke gjøre vondt. Dette kan få skiven til å falle på plass igjen. Ellers fikk jeg høre at langrennstrening skal være bra. Og sykling går fint siden man støtter seg med hendene på styret. Man får ikke den uheldige bøyen i ryggen. Går det an å trene pilates? Er bekymret for å bli i dårlig form av å ligge på sofaen.

Prolaps og graviditet: Jeg har hørt at man skal snakke med legen sin før man tenker på flere barn, har samme problemstilling selv. Det kan gå veldig bra, men det er også en risiko. Fysioterapauten min sa jeg burde være symptomfri i minst ett og et halvt år før vi tenker på sånt.

Marta skrev:

Noen sa til meg at når en ikke kunne sykle lenger, da var det skikkelig alvorlig. Jeg synest dette er merkelig. Er det noen som har hørt om dette?

Dina skrev:

Til Runar(skrevet 8.5.11). Jeg har samme smerter som deg. Har fått påvist prolaps i sep. i fjor. Jeg har hatt noen osteopatbehandlinger og han foreslo at jeg avslutter disse etter at det ikke ble bedre.Jeg har gått turer i skogen og er blitt bedre etter tre mnd. Har beggynt å jobbe fullt(sykepleier) og det gikk bra i 3 mnd. Så fikk jeg en ny smell i slutten av mars.

Nå er det mest smerter i høyre fot og dovenhet, nedsatt kraft. Venter på svar av ny MR og vurdering av en kirurg. Hva jeg skal gjøre? Operere eller vente igjen å bli bedre og evt. få ny smell? Ønsker det beste til alle som har smerter og plager.

Berit skrev:

Fotsoneterapi hjelper. Da må du ha flere behandlinger.

Krøkka skrev:

Jeg har i 6 måneder nå hatt prolaps mellom L5 og S1. Fikk i dag brev fra sykehuset at jeg er satt på venteliste. Det vil da ta ca 2 måneder før jeg får time. Jeg plages mest av at venstre ben sovner, og har også smerter nedover benet.

Mitt største problem er egentlig ikke smertene. De kan jeg leve med, men at vi planlegger å få barn. Vi har en fra før, og vil ikke ha for stor aldersforskjell. Er det noen som har noen tips til behandling som har fungert bra på denne typen prolaps? Noen som har erfaring med graviditet og fødsel med en slik prolaps?

Runar skrev:

Har prolaps i L4 og L5, og en gryende helt nederst i korsryggen. Konstant utstråling fra rumpeball, lysken, låret, kneet og leggen i høyre ben. Etter å ha gått noen få meter så låser det seg i en av de nevnte lassene, noe som forhindrer den treningen jeg vil og ønsker å foreta. Har hatt problemer før, men ikke på dette nivå. Jeg vet at jeg må holde meg fysisk aktiv, men det nytter ikke nå.

For å holde smertene nogenlunde i sjakk tar jeg 1,5 g paracet og mellom 600 mg og 1 g ibux 9 ganger i døgnet. Har vært hos kiropraktor, fastlege, tatt MR og får bare beskjed om at dette kommer til å ta tid. Noen som kjenner seg igjen ?

Hardt slit skrev:

Jeg er 19 år og fikk prolaps nederst i ryggen for 4mnd siden. Stråling ned i venstre ben. Jeg gikk til kiropraktor 7 ganger uten at det hjalp noe til 350 kr timen. Jeg tøyer og gjør øvelser, men lite skal til for at smertene kommer. Er det noen som anbefaler operasjon, eller andre råd? Jeg vil helst ikke bli lam. På forhånd takk.

Flere kommentarer:
0 1 2 3
Diskuter prolaps

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Morgenkvalme

Jeg har et nytt tips til dere. Jeg har vært veldig dårlig fra uke 6-11 og prø...

Blemmer på tunga

Hjelp, alt gjør så vondt. Jeg klarer ikke å drikke, spise eller pusse. Blemma...

Kvalme og omgangssyke

Jeg går i 5. klasse og har fått omgangssyke, jeg er veldig nøye med å vaske ...

Tynt hår

Vi med sånt hår men langt, får ofte noen sinnssyke floker som er nesten umuli...

Slanking

Jeg vil gjerne gå ned 10 kg i vekt. Jeg kan ikke hardtrene, men gå turer bare,...