Urinsyregikt - kommentarer side 3.

Fortsettelse av kommentarer fra side 2 om urinsyregikt.

Bjorn skrev:

Ja, nå fikk jeg det jeg også, i dag 1.juledag når jeg våknet i høyre stortå. Jeg kjenner en som har det, derfor er jeg bra sikker på at det er det jeg har fått. Nå har jeg spist bare ribbe i to dager +ei 1/2 flaske rødvin + øl og skylder på det. Fruktsalt med Molybden hørtes praktisk ut. Ølet med kullsyre blir det vanskligere med. Takk for alle innspill. Jeg håper på slippe å gå med slipperser resten av vinteren.

BIGGA skrev:

For de fleste er jo urinsyregikt medfødt, så man må jo leve med trusselen over hodet hele tiden. En må være nøye med hva man spiser og drikker. Jeg tror det beste er å ta forebyggende medisin hver dag.

Jan Erik skrev:

Jeg har hatt urinsyregikt i begge beina i mange år. Jeg går på forebyggende tabletter. Jeg har som regel fått utbrudd hver høst. Min kone trodde det kom av at jeg begynte med tran, og det stemte. Det samme gjelder eksempelvis kapsler med omega3 olje og lignende.

Mat må man jo ha skrev:

Jeg har slitt med urinsyregikt i mange år. Trodde jeg spiste sunn og god mat. Frukt og grønt og stort sett normalt norskt kosthold. jeg var på utrednig for fire år siden da betennelsen tok overhånd. Det var ikke rå å bevege seg. Tappet stadig ut væske fra ledd og sprøyter for å lindre osv.

For to år siden fikk nok være nok. Jeg kuttet rett og slett ut alt som var godt med unntak for brødmat og ost, begrenset med grønnsaker, ellers kyllingmat, blåbærsaft, yoghurt og banan. Usansynlig kjedelig og lite morsomt i matveien. Og for all del, unngå salt og sukker. Det er ikke lett. Nå leste jeg at ost er heller ikke av det smarteste. Og særlig ferdigskivet ost som trolig inneholder 40% mer vann og salt.

Av det noen skriver så er ikke farris bra heller. Dette blir magert. Men mat må man jo ha. Resultatet i alle tilfelle ble at jeg etter ca. tre måneder kunne begynne å trene forsiktig med styrketrening. I dag kan jeg trene 1,5 - 2 timer med effektiv styrketrening hver dag. Og det gjør jeg. Men jeg savner en skikkelig oversikt som viser hva vi som er plaget av urinsyregikt vitterlig kan og bør spise. Som dere ser så er ikke min liste lang. Jeg trenger igrunnen ikke lister over alt jeg ikke kan spise.

Fremdeles oppegående skrev:

Mye bra her på siden. Tror det er viktig å unngå øl, innmat og konsentrert alkohol. Dessuten er kaffe veldig lite bra for meg. Har hatt podagra i over ti år, og fikk første store anfall etter å ha spist sopp. Sopp er ikke bra for oss, kun smak, ingenting kroppen har bruk for. Jeg spaserer to timer hver dag og greier meg uten medisin. Drikker kun hvitvin med lavt syrenivå. Har drukket masse portvin, whisky, rødvin og øl tidligere. Det er selvsagt et lite savn, men giktsmertene kan bli nesten uutholdelige, sånn at jeg holder meg til et par glass hvitvin i uken. Et glass med Champagne er også ok, men bare ett glass. Avslutningsvis: Sild og makrell er (dessverre) ikke bra for meg. Dessuten har appelsin negativ effekt + blomkål. Fiskelever og torskerogn er også på verstinglisten min. Måtte også kutte ut vitaminpiller (Vitaplex). De inneholder noe jeg reagerer på. Et godt tips: Drikk så mye vann fra springen som en orker. Det er ganske gunstig.

Kaptein Vom skrev:

Jeg fikk podagra selv for omlag 10 år siden for første gang etter en hyggelig kveld med ost og en god del portvin. Altså typisk Kaptein Vom adferd. Det var veldig vondt i høyre stortå. Jeg har hatt flere anfall opp gjennom årene, men de forsvinner når jeg gjør følgende:

  1. Medisin i 2-3 dager mot den akutte betennelsen.
  2. Stopp med øl og all alkohol til betennelsen er gått ned.
  3. Drikke rikelig med vann.
  4. Når betennelsen har gått ned, begynne å trene f.eks. sykling som ikke belaster tåleddet så mye.
  5. Gå over til f.eks. hvitvin.

Summen av dette virker bra. Etterhvert kan man prøve å kutte ut medisin og ta en blodprøve for å sjekke. Øl er noe av det verste.

Medisin bruker skrev:

Jeg har vært plaget med urinsyregikt, men bruker medisin og det hjelper veldig mye. Ved anfall som kommer svært sjelden så er det bare mildt. Jeg trenger ikke da være superstreng på diett, men hvis jeg har vært i syden og drukket mye øl, spist mye fy mat inklusiv ferske tomater så slår det ut.

Rolf skrev:

Jeg har hatt podagra siden 1989, bare bedre i en periode. Farligste gift for kroppen min er kjøttkraft, alkohol og fiskekraft. Det blir garantert anfall. Også en del krydder får jeg anfall av, blant annet svart pepper og oregano. Det nye jeg har opppdaget er at uavhengig av mat har jeg fått anfall etter sterke stressperioder, sterk anspenthet og stress gir meg anfall.

Ba skrev:

Jeg har spist pølser og svinekoteletter 3 dager på rad, - og der kom elendigheta igjen. Mulig at vi alle reagerer ulikt, men det ser i alle fall ut til at for meg er svinekjøtt (i alle fall fett svinekjøtt) er fy-mat. Kanskje for flere? Verdt å forsøke å være uten i alle fall og se hvordan man reagerer?

Ole brum skrev:

Jeg plukket to håndfuller med bjørkeløv trakk dette i 15 min. i 1,5 l. vann pr. dag i en uke. Jeg er nå 95 % smertefri.

Stig skrev:

Urinsyregikt er en usedvanlig smertefull opplevelse. Mitt første anfall var av kategori ekstremt smertefullt, med påfølgende raseri av smertene. Har funnet ut at redusert inntak av, rødkål, svinekjøtt, innmat, rødt kjøtt, brus og liknende produkt hjelper.

Drama skrev:

Det er vel ogbra alt sammen. Kutter man ut kullsyreholdige drikker og da spesielt øl så minker risikoen betraklig. Bra kosthold og litt trim gjør alt bedre, men det er klart at har man utbrudd så må det medisinering til. Men kutt ut øl, tro meg.

Heavychevy skrev:

Jeg er veldig plaget av urinsyregikt. Føttene kan gå fra og være helt fint til og bli fulstendig ubrukelige, og forferdelig smertefulle i løpet av 1-2 timer. Jeg trener mye tung styrketrening på høyt nivå. Er 27 år, og veier 107 kg. I mitt tilfelle tror jeg det har sammenheng med bruk av forskjellige piller. Har nok litt nedsatt nyrefuksjon pga dette, ihvertfall mens jeg er på kur. Er fortvilet, har 2 unger, og har ikke tid eller annledning til en kronisk sykdom.

Lak skrev:

Kan man få urinsyregikt i langtåa? Rød, hoven og smertefull som bare det.

Nina 36 år skrev:

Etter en større hofteoperasjon og masse medisiner fikk jeg mitt første anfall. Trodde også det kunne være blodpropp og ble overrasket da legen sa det var urinsyregikt. Synes det er mange veldig gode råd her, men som nevnt tidligere har alle så forskjellige erfaringer at det er vanskelig å vite. Mitt spørsmål er vel hvor man kan finne ut hva som er ja mat og hva som er fy mat. Jeg drikker ikke kulsyre, jeg spiser lite kjøtt, jeg drikker ikke alkohol og liker best den maten som jeg har fått inntrykk av at er lov. Da blir man forvirret. Kan noen svare?

Halfdan skrev:

Urinsyregikt, er forferdelig vondt. Jeg har prøvd det meste mht mat, kullsyre, alkohol og dietter. Det som fungerer for meg er Naproxen (burgunderrød/hvit pakke) og Paracet. Med en gang jeg kjenner antydning til smerte i ledd, så tar jeg 2 stk av hver, inntil 3 ganger om dagen, så har jeg full kontroll på urinsyregikten. Dette har jeg fortalt til flere som jeg kjenner og dette virker for disse også.

Ee skrev:

Molybden kan kjøpes på nettet. Det fås i kosttilskudd som f.eks Gerimax eller øke inntaket av mat som er rike på molybden.

Kalliboss skrev:

Til dere som sliter med urinsyregikt. Da skal dere kjøpe ingefærrot. Bruk litt i middagen hver gang du spiser middag.

Maja skrev:

Jeg er hoven i begge anklene, men smerten er hovedsakeli på framsiden av leggen og oppover. Jeg blir mye verre av å bevege meg og har fått beskjed om at blodprøven viser at jeg har ug, men kan det være det som gjør at jeg har så store smerter oppover framsiden av leggen?

Signe skrev:

Takk for mange tips. Jeg har ennå ikke fått diagnosen, men legen tror det er urinsyregikt jeg har. Jeg har lyst til å bli god av dette uten medesiner, da de har store bivirkninger. Det er forvirrende å lese hva vi ikke kan spise. Det varierer en del. Jeg har vondt i mange ledd, i knær, tomler, albuer, hofte og tær. Det er en helt spesiell smerte, som om noen stikker inn noe varmt. Jeg vil prøve å forandre på kostholdet, kutte ut brus og holde meg i aktivitet. Det må bare virke, for dette forringer livskvaliteten mye.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5
Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trafikkfilm

Er det noen som har prøvd eddik?...

Molusker

Jeg har to sønner som har/har hatt mollusker. Jeg har funnet ut at en bør vent...

Lange øyevipper

Jeg bruker olivenolje til å fjerne sminken med, og det funker kjempebra. Pluss ...

Urolige ben

Jeg er plaget med en lett allergi som gir seg utslag i kløe over hele kroppen, ...

Gravidkvalme

Når man er kvalm hjelper det veldig med sitron i vannet man drikker sammen med ...