Urinsyregikt - kjerringråd

Urinsyregikt er et produkt av at det blir for mye urinsyre i blodet. Som hjelp mot urinsyregikt kan man spise kirsebær. Kirsebær har vært brukt i folkemedisinen mot gikt fra gammelt av. Men det sies at det skal være effektivt mot urinsyregikt også.

Urinsyregikt oppstår når konsentrasjonen av urinsyre blir for stor. Normalt skylles urinsyren ut ved vanlig urinering, men hvis nyrene av en eller annen årsak har nedsatt funksjon, vil det bli for stor konsentrasjon av dette i blodet. Urinsyren lager da krystaller som ofte setter seg i ledd og i øreflippen.

Det blir da en betennelse rundt ansamlingen av krystaller og vi får det vi kaller urinsyregikt. Det leddet som er veldig utsatt sitter i stortåa. Urinsyregikt i stortåa kalles også for podagra. Dette er veldig smertefullt, men prøv dette rådet med kirsebær så kanskje det blir bedre.

En leser som har hatt kronisk urinsyregikt har merket stor forbedring etter at han begynte å kutte ned på sukker og leve sunnere.

Kutt sukker som forebygging
Kutt sukker som forebygging : Foto : kjerringrad.com

Kibo skrev:

Jeg har hatt veldige smerter i venstre fot og litt oppover i leggen. I dag måtte jeg oppsøke lege. Diagnosen ble urinsyregikt og jeg fikk Voltaren (100 mg) for å døyve smertene. Jeg skal tilbake til legen senere. Voltarenen har foreløpig ikke hatt noen virkning, men det er lov å håpe. Jeg aner ikke hva som er årsaken til problemet.

Mullah skrev:

Jeg får det av brus, vanlig øl (Ikke Guiness mindre kullsyre) saft som man kjøper på Rema/Kiwi. Jeg prøver å holde meg unna ting med syre, men er ikke alltid like lett. Drikker mye vann som er veldig viktig. Jeg har hatt det i stortåa, kneet og øreflippene.

Sykepleier skrev:

Jeg stusset litt over kommentarene her. Det er mye selvmotsigelser og ikke minst blanding av problemstillinger. Jeg har selv problemer med urinsyregikt, kanskje ikke i like stor grad som andre, men allikevel kjennskap til problematikken. Jeg har personlig ingen erfaring med at kullsyre i seg selv gir økte symptomer på podagra, men det er min erfaring. Det jeg stusser på er at flere her setter kullsyre som en kilde til problemet her mår dere i samme setning sier hva kullsyren er tilsatt.

Jeg leser at dere konsumerer alkohol og sukkerholdige drikker som er tilsatt kullsyre. Allerede her bør det blinke noen lamper når dere skriver dette. Grunnen er at sukkeret er bla et av de største problemene som trigget podagraen. Altså kutt ut ølen.

Som en skriver her «da har jeg vondt en hel uke». Da kan man ikke legge skylden på en øl, den inneholder store mengder sukker, men mer på holdningen til problemet. Det samler gjelder andre drikker som inneholder sukker. Rart å lese innlegg om hvor personen ene og alene er kilden til at symptomene øker etter å både ha fått påvist sykdommen, og hvor kildene til smertene kommer fra, og allikevel fortsetter med å påføre seg de samme plagene gang på gang. Det hjelper ikke å helle i seg medisiner, for så å forsette parallelt å innta kildene til problemene etterpå.

Peder skrev:

Hei, min erfaring er at mye rødt kjøtt, reker i lake, rekesalat, sukkerholdig brus og melk (melk er sukkerlake med 22 sukkerbiter i en liter). Kullsyre har ingen betydning for utbrudd. Sukker er det verste. Jeg vet ikke hva laken som rekene ligger i inneholder, men styr unna. jeg får ikke utbrudd av reker rett fra sjøen.

Halsten skrev:

Hei, her står det ikke noe om smerte på natta.Jeg har to stortær som er deformert. Jeg må opp å gå hver natt etter 1,5 timme. Smertene er kolosale. Jeg har tatt blodprøve og avskrapning av neggel, men legen har ikke funnet noe. Hva kan det være?

Trond skrev:

Jeg har hatt vondt i stortåa siste måneden men våknet her om natten med en skikkelig dunkene smerte i tåa. Av det jeg har klart å lese meg frem til så er jeg ganske sikker på at det er urinsyregikt. Er dessverre glad i øl og all fymat som er beskrevet her. Har det kommet noe nytt som fungerer siden den gang eller er det fremdeles rådene over som er de beste fortsatt?

Centyl skrev:

Vet i alle fall at jeg fikk urinsyregiktanfall 2-3 g pr mnd før. Med en gang jeg, på eget iniativ etter å ha googlet, krevde å få byttet blodtrykksmedisin fra Centyl til Esidrex så har jeg hatt et anfall på 14 mnd.

Knut N skrev:

Prøv naproksen , kjøpes i butikken. Det fungerer perfekt.

Bjørn skrev:

Jeg har hatt urinsyregikt i 12 år. Det som har gitt utslag hos meg, er ketchup. Jeg sluttet med den, og da har utbruddene blitt sjeldnere.

HM skrev:

Jeg har for ca en uke siden fått diagnosen etter store smerter i høyre stortå. Jeg lever ikke spesielt usunt, trener tre ganger pr uke, spiser variert og drikker lite kullsyre og alkohol. Så jeg synes selv at jeg har lite å hente på kosthold. Jeg har tidligere hatt vondt i flere ledd, da fant jeg ut at det var medisiner mot høyt kolesterol som var årsaken. Når jeg sluttet med disse forsvant smertene umiddelbart. Nå har legen gitt meg en annen type medisin for regulering av kolesterol og jeg har mistanke om at det også denne gangen er denne medisinen som har trigget dette anfallet. Noen andre med samme erfaring?

Heidi skrev:

Jeg har vært hos legen idag og har fått konstatert urinsyregikt i venstre fot. Jeg fikk en sprøyte mellom tærne og det hjalp mye etter noen timer. Jeg skal i 50 års dag til bror min på til lørdag og leser at jeg må være forsiktig med alkohol. Jeg skal ihvertfall ikke drikke rødvin.

Sverre skrev:

Det var mange interessante synspunkter her. Jeg har nettopp fått podagra og er spent på hvordan det går videre.

Olav skrev:

Jeg har hatt urinsyregikt en del år. Siste anfall blei utløst av 2 epler. Fikk tips om et kjerringråd som jeg har forsøkt med godt resultat. Etter å ha spist piller i 14 dager, forsøkte jeg en kopp med brenneslete. Dagen etter var det mye vondere, men 2 dager etter var anfallet over. Er det noen her som har forsøkt tilsvarende?

June skrev:

Er det blodprøve som avslører om du har diagnosen urinsyregikt?

Magne skrev:

Det var mange gode råd her. Kirsebær spiser jeg regelmessig for jeg har et slikt tre i hagen. Kosten er jeg nøye med slik mange skriver om. Jeg spiser ikke noen sardiner, reker eller rødt kjøtt o.a. Men jeg har også prøvet homøopati, og det har også fungert godt. Så selv om jeg enda har smerter av og til, varer anfallene ikke lenge og er greit når jeg tar litt Ibuks. Jeg har også begynt å bruke Allopur. Forøvrig fikk jeg for 16 år siden en nyre fra kona så jeg må være forsiktig med medisinene.

Aashild skrev:

Jeg drikker mye sitronvann, kan det være årsaken til urinsyrejikt.

Trond skrev:

Jeg spiser riktig, ikke brus/øl/alkohol. Men allikevel har jeg sterke smerter i perioder. Jeg hadde sikkert opplevd mer smerte hvis jeg levde usunt. Jeg mener selv jeg lever sunt i forhold til mat/drikke og mosjon.

Stein skrev:

Min nabo som er pensjonist, har hatt podagra og mye smerter i stortåa i 8 år. Han har slitt med mye smerter å stive tær som han ikke kunne bevege . Så traff han meg å vi kom i prat. Han fikk tips av meg at brennesle er et fint blodrensende middel. Ta tørket brennesleblader og hell kokende vann over og drikk dette som te eller ha det kaldt i en mugge feks i kjøleskapet. Drikk dette på tom mage om morgenen slik at en får skyldt ut å spylt de indre organer med det. Han gjorde dette og han har ikke smerter lenger. Stortåa kan han nå bevege. Han hadde dette i 8 år som sagt, og brenneslen har snart kurert han for podagra. Han drakk et glass 3 ganger til dagen. 14 dager etter at han begynte med dette, var han kurert for smertene.

Noen urinsyrekrystaller sitter igjen i leddene og de jobber vi litt med. Nå skal han f.eks prøve ut varme fotbad i en bøtte, samtidig som han har en bøtte med isvann på siden, slik at han kan dype foten i begge bøttene varmt å isvann for å stimulere blodsirkulasjonen.

Det er bare sirkulasjonen i blodet som kan få urinsyrekrystallene bort. Bruker en da et blodrensende middel som brennesle-te så kan dette hjelpe mange. Han hadde også tipset en eldre kamerat om dette. Han prøvet også dette ut og ble bra etter en uke med brennesle-te. Det skal sies at han hadde hatt smerter i stortåa bare i 3 uker.

Dame 47 skrev:

For ca 15 år siden fikk jeg påvist at jeg hadde urinsyregikt ved en blodprøve. Dette uten at jeg hadde smerter eller symptom på det. Jeg kom ut fra lege med en lang liste over hva jeg ikke kunne spise. I og med at jeg var frisk, glemte jeg alt. De siste årene har jeg blitt mer og mer stiv i kroppen. Skuldrer, nakke, rygg , hofter og ben, albuer. Jeg tråkket over ankelen for tre år siden, og den verker mye, og hemmer meg i dagliglivet. Jeg trodde urinsyregikt bare var i stortåa, men kan det være det jeg har i kroppen?

Harald skrev:

Jeg har kjøpt K2 , gurkemeie og mye annet, men ingenting hjelper. Jeg har smerte i tåen på høyre fot og er hoven og noe vondt i fingere og høyre skulder.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5
Diskuter urinsyregikt

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Skjærer

Kykkeline skriver at tre over 20m kan forlanges nedhogging i følge norsk lov. K...

Tyggis på klær

Jeg hadde en tyggis i lomma på en bukse, aner ikke hvordan den havnet der. Lomm...

Skjærer

Jeg synes at skjæra er en fin fugl. Jeg blir ikke så plaget, men den spiser op...

Tannpine

Tannpine er av de verste smertene et menneske kan oppleve. Vi alle vet at vi ikk...

Sår som ikke vil gro

Skal man smøre honning på ofte, og skal man smøre på nytt hver morgen?...