Urinsyregikt - kjerringråd

Urinsyregikt er et produkt av at det blir for mye urinsyre i blodet. Som hjelp mot urinsyregikt kan man spise kirsebær. Kirsebær har vært brukt i folkemedisinen mot gikt fra gammelt av. Men det sies at det skal være effektivt mot urinsyregikt også.

Urinsyregikt oppstår når konsentrasjonen av urinsyre blir for stor. Normalt skylles urinsyren ut ved vanlig urinering, men hvis nyrene av en eller annen årsak har nedsatt funksjon, vil det bli for stor konsentrasjon av dette i blodet. Urinsyren lager da krystaller som ofte setter seg i ledd og i øreflippen.

Det blir da en betennelse rundt ansamlingen av krystaller og vi får det vi kaller urinsyregikt. Det leddet som er veldig utsatt sitter i stortåa. Urinsyregikt i stortåa kalles også for podagra. Dette er veldig smertefullt, men prøv dette rådet med kirsebær så kanskje det blir bedre.

En leser som har hatt kronisk urinsyregikt har merket stor forbedring etter at han begynte å kutte ned på sukker og leve sunnere.

Kutt sukker som forebygging
Kutt sukker som forebygging : Foto : kjerringrad.com

Sykepleier skrev 11. juli:

Jeg stusset litt over kommentarene her. Det er mye selvmotsigelser og ikke minst blanding av problemstillinger. Jeg har selv problemer med urinsyregikt, kanskje ikke i like stor grad som andre, men allikevel kjennskap til problematikken. Jeg har personlig ingen erfaring med at kullsyre i seg selv gir økte symptomer på podagra, men det er min erfaring. Det jeg stusser på er at flere her setter kullsyre som en kilde til problemet her mår dere i samme setning sier hva kullsyren er tilsatt.

Jeg leser at dere konsumerer alkohol og sukkerholdige drikker som er tilsatt kullsyre. Allerede her bør det blinke noen lamper når dere skriver dette. Grunnen er at sukkeret er bla et av de største problemene som trigget podagraen. Altså kutt ut ølen.

Som en skriver her «da har jeg vondt en hel uke». Da kan man ikke legge skylden på en øl, den inneholder store mengder sukker, men mer på holdningen til problemet. Det samler gjelder andre drikker som inneholder sukker. Rart å lese innlegg om hvor personen ene og alene er kilden til at symptomene øker etter å både ha fått påvist sykdommen, og hvor kildene til smertene kommer fra, og allikevel fortsetter med å påføre seg de samme plagene gang på gang. Det hjelper ikke å helle i seg medisiner, for så å forsette parallelt å innta kildene til problemene etterpå.

Peder skrev 18. juni:

Hei, min erfaring er at mye rødt kjøtt, reker i lake, rekesalat, sukkerholdig brus og melk (melk er sukkerlake med 22 sukkerbiter i en liter). Kullsyre har ingen betydning for utbrudd. Sukker er det verste. Jeg vet ikke hva laken som rekene ligger i inneholder, men styr unna. jeg får ikke utbrudd av reker rett fra sjøen.

Trond skrev 27. januar:

Det er tydeligvis svært individuelt hva som gir utslag. Personlig har jeg satt appelsiner/clementiner på svartelista nå i januar. Fra før av står blomkål, brokkoli, makrell i tomat der av mat man skulle tro var ufarlig. Jeg har også mistanke om at tran kan være utslagsgivende. Den kommer fra levra til torsken. Store mengder feit mat og rotbløyter med alkohol er å spille hasard med stortåa. Ellers forundret over hvor lite kunnskap det om lidelsen. Et råd til slutt. Kjøp masse kirsebær når de er modne og frys ned. Langt billigere enn Tart Cherry, og man sparer inn et fryseskap i løpet av kort tid.

Eivind skrev 24. januar:

Jeg har hatt dette i over 10 år nå å prøvd forskjellige ting. Det som har fungert best er noe som heter for "Tart Cherry", som er kirsebær konsentrat. En får kjøpt dette i helsekost butikker i Norge til en forferdelig pris, ca 500,-. Jeg bruker 2 spiseskjeer utblandet i drikke etter eget ønske. Har brukt dette en stund nå, og det har fungert veldig bra. Jeg har faktisk kuttet ut medisinene jeg gikk på. Det anbefales på det sterkeste.

Vondt av og til skrev 23. januar:

Jeg fikk store smerter i ankelen da vi var i syden i oktober. Snakket da med en taxisjåfør som sa at jeg sannsynligvis hadde fått urinsyregikt. Han kjente igjen symtomene da han selv ble plaget for 6 år siden. Han anbefalte smertestillende som jeg kjøpte på Kypros. Tro meg, dagen etter kunne jeg gå normalt etter kun å ha tatt 4 tabletter. Uansett, rødt kjøtt, kullsyre fra brus/øl, er ikke medisin. Lykke til alle sammen. Vondt gjør det når dritten slår ut.

Terje skrev 29. desember:

Jeg har hatt urinsyregikt i mange år. Det beste råd er å slutte med brus, sjokolade, gotteri, leverpostei, svinekjøttprodukter og røykalaks. Spis alltid en skive med kirsebærsyltetøy hver morgen så holder du det borte, enkelt og greit.

Bjorn skrev 25. desember:

Ja, nå fikk jeg det jeg også, i dag 1.juledag når jeg våknet i høyre stortå. Jeg kjenner en som har det, derfor er jeg bra sikker på at det er det jeg har fått. Nå har jeg spist bare ribbe i to dager +ei 1/2 flaske rødvin + øl og skylder på det. Fruktsalt med Molybden hørtes praktisk ut. Ølet med kullsyre blir det vanskligere med. Takk for alle innspill. Jeg håper på slippe å gå med slipperser resten av vinteren.

BIGGA skrev 19. november:

For de fleste er jo urinsyregikt medfødt, så man må jo leve med trusselen over hodet hele tiden. En må være nøye med hva man spiser og drikker. Jeg tror det beste er å ta forebyggende medisin hver dag.

Jan Erik skrev 16. november:

Jeg har hatt urinsyregikt i begge beina i mange år. Jeg går på forebyggende tabletter. Jeg har som regel fått utbrudd hver høst. Min kone trodde det kom av at jeg begynte med tran, og det stemte. Det samme gjelder eksempelvis kapsler med omega3 olje og lignende.

Mat må man jo ha skrev 02. november:

Jeg har slitt med urinsyregikt i mange år. Trodde jeg spiste sunn og god mat. Frukt og grønt og stort sett normalt norskt kosthold. jeg var på utrednig for fire år siden da betennelsen tok overhånd. Det var ikke rå å bevege seg. Tappet stadig ut væske fra ledd og sprøyter for å lindre osv.

For to år siden fikk nok være nok. Jeg kuttet rett og slett ut alt som var godt med unntak for brødmat og ost, begrenset med grønnsaker, ellers kyllingmat, blåbærsaft, yoghurt og banan. Usansynlig kjedelig og lite morsomt i matveien. Og for all del, unngå salt og sukker. Det er ikke lett. Nå leste jeg at ost er heller ikke av det smarteste. Og særlig ferdigskivet ost som trolig inneholder 40% mer vann og salt.

Av det noen skriver så er ikke farris bra heller. Dette blir magert. Men mat må man jo ha. Resultatet i alle tilfelle ble at jeg etter ca. tre måneder kunne begynne å trene forsiktig med styrketrening. I dag kan jeg trene 1,5 - 2 timer med effektiv styrketrening hver dag. Og det gjør jeg. Men jeg savner en skikkelig oversikt som viser hva vi som er plaget av urinsyregikt vitterlig kan og bør spise. Som dere ser så er ikke min liste lang. Jeg trenger igrunnen ikke lister over alt jeg ikke kan spise.

Fremdeles oppegående skrev 27. oktober:

Mye bra her på siden. Tror det er viktig å unngå øl, innmat og konsentrert alkohol. Dessuten er kaffe veldig lite bra for meg. Har hatt podagra i over ti år, og fikk første store anfall etter å ha spist sopp. Sopp er ikke bra for oss, kun smak, ingenting kroppen har bruk for. Jeg spaserer to timer hver dag og greier meg uten medisin. Drikker kun hvitvin med lavt syrenivå. Har drukket masse portvin, whisky, rødvin og øl tidligere. Det er selvsagt et lite savn, men giktsmertene kan bli nesten uutholdelige, sånn at jeg holder meg til et par glass hvitvin i uken. Et glass med Champagne er også ok, men bare ett glass. Avslutningsvis: Sild og makrell er (dessverre) ikke bra for meg. Dessuten har appelsin negativ effekt + blomkål. Fiskelever og torskerogn er også på verstinglisten min. Måtte også kutte ut vitaminpiller (Vitaplex). De inneholder noe jeg reagerer på. Et godt tips: Drikk så mye vann fra springen som en orker. Det er ganske gunstig.

Kaptein Vom skrev 27. september:

Jeg fikk podagra selv for omlag 10 år siden for første gang etter en hyggelig kveld med ost og en god del portvin. Altså typisk Kaptein Vom adferd. Det var veldig vondt i høyre stortå. Jeg har hatt flere anfall opp gjennom årene, men de forsvinner når jeg gjør følgende:

  1. Medisin i 2-3 dager mot den akutte betennelsen.
  2. Stopp med øl og all alkohol til betennelsen er gått ned.
  3. Drikke rikelig med vann.
  4. Når betennelsen har gått ned, begynne å trene f.eks. sykling som ikke belaster tåleddet så mye.
  5. Gå over til f.eks. hvitvin.

Summen av dette virker bra. Etterhvert kan man prøve å kutte ut medisin og ta en blodprøve for å sjekke. Øl er noe av det verste.

Medisin bruker skrev 02. september:

Jeg har vært plaget med urinsyregikt, men bruker medisin og det hjelper veldig mye. Ved anfall som kommer svært sjelden så er det bare mildt. Jeg trenger ikke da være superstreng på diett, men hvis jeg har vært i syden og drukket mye øl, spist mye fy mat inklusiv ferske tomater så slår det ut.

Rolf skrev 15. august:

Jeg har hatt podagra siden 1989, bare bedre i en periode. Farligste gift for kroppen min er kjøttkraft, alkohol og fiskekraft. Det blir garantert anfall. Også en del krydder får jeg anfall av, blant annet svart pepper og oregano. Det nye jeg har opppdaget er at uavhengig av mat har jeg fått anfall etter sterke stressperioder, sterk anspenthet og stress gir meg anfall.

Ba skrev 22. juli:

Jeg har spist pølser og svinekoteletter 3 dager på rad, - og der kom elendigheta igjen. Mulig at vi alle reagerer ulikt, men det ser i alle fall ut til at for meg er svinekjøtt (i alle fall fett svinekjøtt) er fy-mat. Kanskje for flere? Verdt å forsøke å være uten i alle fall og se hvordan man reagerer?

Ole brum skrev 05. juli:

Jeg plukket to håndfuller med bjørkeløv trakk dette i 15 min. i 1,5 l. vann pr. dag i en uke. Jeg er nå 95 % smertefri.

Stig skrev 27. juni:

Urinsyregikt er en usedvanlig smertefull opplevelse. Mitt første anfall var av kategori ekstremt smertefullt, med påfølgende raseri av smertene. Har funnet ut at redusert inntak av, rødkål, svinekjøtt, innmat, rødt kjøtt, brus og liknende produkt hjelper.

Drama skrev 27. april:

Det er vel ogbra alt sammen. Kutter man ut kullsyreholdige drikker og da spesielt øl så minker risikoen betraklig. Bra kosthold og litt trim gjør alt bedre, men det er klart at har man utbrudd så må det medisinering til. Men kutt ut øl, tro meg.

Heavychevy skrev 09. mars:

Jeg er veldig plaget av urinsyregikt. Føttene kan gå fra og være helt fint til og bli fulstendig ubrukelige, og forferdelig smertefulle i løpet av 1-2 timer. Jeg trener mye tung styrketrening på høyt nivå. Er 27 år, og veier 107 kg. I mitt tilfelle tror jeg det har sammenheng med bruk av forskjellige piller. Har nok litt nedsatt nyrefuksjon pga dette, ihvertfall mens jeg er på kur. Er fortvilet, har 2 unger, og har ikke tid eller annledning til en kronisk sykdom.

Lak skrev 25. februar:

Kan man få urinsyregikt i langtåa? Rød, hoven og smertefull som bare det.

Eldre kommentarer: 1 2 3

Diskuter urinsyregikt

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...

Tørr hud

Dere må prøve locobase, Det er en life save....

Neglsopp

Hei eg er nå etter mange års plager med fot- og neglsopp endelig funnet min gr...