Urinsyregikt - kjerringråd

Urinsyregikt er et produkt av at det blir for mye urinsyre i blodet. Som hjelp mot urinsyregikt kan man spise kirsebær. Kirsebær har vært brukt i folkemedisinen mot gikt fra gammelt av. Men det sies at det skal være effektivt mot urinsyregikt også.

Urinsyregikt oppstår når konsentrasjonen av urinsyre blir for stor. Normalt skylles urinsyren ut ved vanlig urinering, men hvis nyrene av en eller annen årsak har nedsatt funksjon, vil det bli for stor konsentrasjon av dette i blodet. Urinsyren lager da krystaller som ofte setter seg i ledd og i øreflippen.

Det blir da en betennelse rundt ansamlingen av krystaller og vi får det vi kaller urinsyregikt. Det leddet som er veldig utsatt sitter i stortåa. Urinsyregikt i stortåa kalles også for podagra. Dette er veldig smertefullt, men prøv dette rådet med kirsebær så kanskje det blir bedre.

En leser som har hatt kronisk urinsyregikt har merket stor forbedring etter at han begynte å kutte ned på sukker og leve sunnere.

Kutt sukker som forebygging
Kutt sukker som forebygging : Foto : kjerringrad.com

Mr.maylove. skrev 19.07.2023:

Drikk godt med rent vann og Kutt alkohol, godteri og multiprossesert mat, så vil du se at problemet garantert er borte iløpet av en ukes tid.

Roger skrev 29.04.2022:

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten momentant var stoffet Suramin. Suramin får du enkelt ved å ta å klippe av nåler fra et furutre eller et grantre og koke den i vann i ca 20-30 minutter eller mer. Bruk ønsket mengde nåler til ønket mengde vann. Jo flere nåler jo sterkere mengde Suramin får du. Dypp eller bløt så et klesstykke eller omslag ned i vesken så det er totalt vått og legg rundt tåen med foten, kneet eller der du har smerter og vent ca 30 minutter på sofaen. Suramin inneholder mye god C-vitamin og mange typer gode stoffer som også reparere celler og ser ut til å fjerne krystallene i blodet ditt. Mest trolig et fantastisk stoff som kan reparere det meste av kroppen siden det reparerer celler og er helt ufarlig.

Helsefagarbeider skrev 27.09.2021:

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt på denne typen smerter.

Bjørn S. skrev 18.09.2021:

Fellesnevneren for mat man med urinsyregikt bør unngå er alt som inneholder puriner (Google det selv slik at jeg kan gjøre dette innlegget kort). Likeså mengder av rødt kjøtt.

Synderen som ingen over her nevner er svinekjøtt, og da spesielt det som ligger i frysediskene og ikke er ferskt. Jeg kjenner flere som har det på samme vis, noen koteletter eller sommerkoteletter og vips, slått ut i flere dager med slapphet og intense smerter. Det som hjelper mot disse betennelsene er først og fremst diclofenac, altså Voltaren. Voltaren kan være hard mot magen, men i så fall kan det tas som stikkpiller. Det virker etter kort tid. Forebyggende finnes en pille som heter Colrefuz. Tar du en slik daglig eller ved behov (alt etter hvor hardt du er rammet) skal det mye til å få utbrudd, selv om du er uforsiktig med kostholdet. Et svensk "navn" på podagra er "portvinstå". Det bør gi en indikasjon på hvor alkohol står i bildet. Likeså er øl fy fy selv om lyse kvalitetssorter er bedre enn for eksempel billigølet Seidel som du får hos Norgesgruppen. Lykke til.

Kibo skrev 12.11.2020:

Jeg har hatt veldige smerter i venstre fot og litt oppover i leggen. I dag måtte jeg oppsøke lege. Diagnosen ble urinsyregikt og jeg fikk Voltaren (100 mg) for å døyve smertene. Jeg skal tilbake til legen senere. Voltarenen har foreløpig ikke hatt noen virkning, men det er lov å håpe. Jeg aner ikke hva som er årsaken til problemet.

Mullah skrev 29.08.2019:

Jeg får det av brus, vanlig øl (Ikke Guiness mindre kullsyre) saft som man kjøper på Rema/Kiwi. Jeg prøver å holde meg unna ting med syre, men er ikke alltid like lett. Drikker mye vann som er veldig viktig. Jeg har hatt det i stortåa, kneet og øreflippene.

Sykepleier skrev 11.07.2018:

Jeg stusset litt over kommentarene her. Det er mye selvmotsigelser og ikke minst blanding av problemstillinger. Jeg har selv problemer med urinsyregikt, kanskje ikke i like stor grad som andre, men allikevel kjennskap til problematikken. Jeg har personlig ingen erfaring med at kullsyre i seg selv gir økte symptomer på podagra, men det er min erfaring. Det jeg stusser på er at flere her setter kullsyre som en kilde til problemet her mår dere i samme setning sier hva kullsyren er tilsatt.

Jeg leser at dere konsumerer alkohol og sukkerholdige drikker som er tilsatt kullsyre. Allerede her bør det blinke noen lamper når dere skriver dette. Grunnen er at sukkeret er bla et av de største problemene som trigget podagraen. Altså kutt ut ølen.

Som en skriver her «da har jeg vondt en hel uke». Da kan man ikke legge skylden på en øl, den inneholder store mengder sukker, men mer på holdningen til problemet. Det samler gjelder andre drikker som inneholder sukker. Rart å lese innlegg om hvor personen ene og alene er kilden til at symptomene øker etter å både ha fått påvist sykdommen, og hvor kildene til smertene kommer fra, og allikevel fortsetter med å påføre seg de samme plagene gang på gang. Det hjelper ikke å helle i seg medisiner, for så å forsette parallelt å innta kildene til problemene etterpå.

Peder skrev 18.06.2018:

Hei, min erfaring er at mye rødt kjøtt, reker i lake, rekesalat, sukkerholdig brus og melk (melk er sukkerlake med 22 sukkerbiter i en liter). Kullsyre har ingen betydning for utbrudd. Sukker er det verste. Jeg vet ikke hva laken som rekene ligger i inneholder, men styr unna. jeg får ikke utbrudd av reker rett fra sjøen.

Halsten skrev 10.05.2018:

Hei, her står det ikke noe om smerte på natta.Jeg har to stortær som er deformert. Jeg må opp å gå hver natt etter 1,5 timme. Smertene er kolosale. Jeg har tatt blodprøve og avskrapning av neggel, men legen har ikke funnet noe. Hva kan det være?

Trond skrev 30.03.2018:

Jeg har hatt vondt i stortåa siste måneden men våknet her om natten med en skikkelig dunkene smerte i tåa. Av det jeg har klart å lese meg frem til så er jeg ganske sikker på at det er urinsyregikt. Er dessverre glad i øl og all fymat som er beskrevet her. Har det kommet noe nytt som fungerer siden den gang eller er det fremdeles rådene over som er de beste fortsatt?

Centyl skrev 08.01.2018:

Vet i alle fall at jeg fikk urinsyregiktanfall 2-3 g pr mnd før. Med en gang jeg, på eget iniativ etter å ha googlet, krevde å få byttet blodtrykksmedisin fra Centyl til Esidrex så har jeg hatt et anfall på 14 mnd.

Knut N skrev 26.09.2017:

Prøv naproksen , kjøpes i butikken. Det fungerer perfekt.

Bjørn skrev 13.09.2017:

Jeg har hatt urinsyregikt i 12 år. Det som har gitt utslag hos meg, er ketchup. Jeg sluttet med den, og da har utbruddene blitt sjeldnere.

HM skrev 29.01.2017:

Jeg har for ca en uke siden fått diagnosen etter store smerter i høyre stortå. Jeg lever ikke spesielt usunt, trener tre ganger pr uke, spiser variert og drikker lite kullsyre og alkohol. Så jeg synes selv at jeg har lite å hente på kosthold. Jeg har tidligere hatt vondt i flere ledd, da fant jeg ut at det var medisiner mot høyt kolesterol som var årsaken. Når jeg sluttet med disse forsvant smertene umiddelbart. Nå har legen gitt meg en annen type medisin for regulering av kolesterol og jeg har mistanke om at det også denne gangen er denne medisinen som har trigget dette anfallet. Noen andre med samme erfaring?

Heidi skrev 23.01.2017:

Jeg har vært hos legen idag og har fått konstatert urinsyregikt i venstre fot. Jeg fikk en sprøyte mellom tærne og det hjalp mye etter noen timer. Jeg skal i 50 års dag til bror min på til lørdag og leser at jeg må være forsiktig med alkohol. Jeg skal ihvertfall ikke drikke rødvin.

Sverre skrev 26.12.2016:

Det var mange interessante synspunkter her. Jeg har nettopp fått podagra og er spent på hvordan det går videre.

Olav skrev 29.10.2016:

Jeg har hatt urinsyregikt en del år. Siste anfall blei utløst av 2 epler. Fikk tips om et kjerringråd som jeg har forsøkt med godt resultat. Etter å ha spist piller i 14 dager, forsøkte jeg en kopp med brenneslete. Dagen etter var det mye vondere, men 2 dager etter var anfallet over. Er det noen her som har forsøkt tilsvarende?

June skrev 21.10.2016:

Er det blodprøve som avslører om du har diagnosen urinsyregikt?

Magne skrev 21.10.2016:

Det var mange gode råd her. Kirsebær spiser jeg regelmessig for jeg har et slikt tre i hagen. Kosten er jeg nøye med slik mange skriver om. Jeg spiser ikke noen sardiner, reker eller rødt kjøtt o.a. Men jeg har også prøvet homøopati, og det har også fungert godt. Så selv om jeg enda har smerter av og til, varer anfallene ikke lenge og er greit når jeg tar litt Ibuks. Jeg har også begynt å bruke Allopur. Forøvrig fikk jeg for 16 år siden en nyre fra kona så jeg må være forsiktig med medisinene.

Aashild skrev 22.09.2016:

Jeg drikker mye sitronvann, kan det være årsaken til urinsyrejikt.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5
Diskuter urinsyregikt

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Helvetesild

Jeg fikk helvetesild for noen år siden. Jeg hadde spist hummer og trodde først...

Flis i fingeren

Jeg dater en kul, men også litt tullete jente. Jeg liker hun veldig godt. I gå...

Flekker av blåbær

Sølte blåbær på kjøkkenbenken av tre. Det gikk bort med zalo og stålull....

Tørrhoste

En løk i skiver på nattbordet hjelper på barna her med tørrhoste....

Hoste

Barnet vondt i halsen. Jeg skjærte opp løk å plasserte i to skåler. Dagen et...