Munnskold eller after - kjerringråd

Munnskold, eller after som de også kalles, er små røde sår på innsiden i munnen. En innsender forteller oss at hun har brukt nesespray på det. Det fungerte helt perfekt sier hun. Svien som fulgte med sårene ble lindret når hun brukte det.

Det skal visstnok være en virusinfeksjon som ofte er grunnen til after eller munnskold. I noen tilfeller skal visst også tannkrem være årsaken til plagen. Derfor kan det jo lønne seg å prøve en annen tannkrem enn den man bruker til vanlig.

Innsenderen sier at hun ble kvitt problemet innen kort tid. Det er jo ikke sikkert at dette er til hjelp for deg, men det kan kanskje være et forsøk verdt?

Afte
Afte : Foto : kjerringrad.com

Wivian skrev 17. november:

Jeg har hatt after siden jeg var 15, er nå over 60. Det som tilfeldigvis hjalp meg, og min mor, var å kutte ut alt som hører til sitrusfamilien. Og et tips i Hjemmet for mange år siden. Et kosttilskudd som heter AvantGarden. Det fås på helsekost. Det er dyrt men jeg kan ikke være foruten det. Nå kan jeg faktisk ete en mandarin om dagen, hvis den ikke er sur. Jeg elsker mandarin til jul. I mange år kunne jeg ikke smake det. Det er verdt å prøve, men husk at det tar tid å bygge opp immunforsvaret. Det tok meg litt over en måned.

Nybegynner skrev 03. juni:

Er det noen som har fått munnskold oppe i den harde gane? Jeg er bekymret for om dette egentlig er herpes. Jeg har tatt prøve, men venter på svar.

Jeg merket lørdag kveld at det var sårt oppe i ganen. Klarte ikke se noe pga mangel på lys. Men det sved når kom borti og kanskje litt sånn stikkende smerte. Men ikke noe brenning eller tegn på forhånd. Søndag var det likedan, men kjente meg ikke syk. Mandag oppdaget jeg en hoven lymfeknute på halsen, og tirsdag opplevde jeg å være hoven i halve ansiktet (samme side som sårene var). Fikk en lege til å se på det, og hun var usikker på om det var after eller herpes da det var flere i lag. Men ettersom jeg leser kan after også komme i klynger.

Jeg leser også at after som oftest forekommer på den bløte gane og myke slimhinner, mens herpes kan komme på den harde gane. Jeg syns det er så rart med alle disse symptomene og kjenner meg ikke klart igjen. Men er litt bekymret for herpes. Så spørsmålet er om noen her har hatt after på den harde ganen? Og hoven lymfeknute på halsen? Mvh bekymret

Synnøve skrev 31. januar:

Jeg brukte oralmedic på to munnsår. Det svei veldig da jeg tok det på sårene, men etter hvert lindra det. Jeg tror midlet må være sterkt for slimhinnene, for jeg fikk nye sår rundt der jeg behandla de gamle sårene. Jeg gjentok behandlinga på de nye sårene. Det svei og verka kjempekraftig. Jeg hovna opp og måtte ha smertestillande og en kald klutt på overleppa for å klare å sove. I dag da jeg våkna er smerten vekk, men jeg er fortsatt hoven. Det blir spennende å se om munnsåra sprer seg videre. Det er godt å slippe smerten, men det er ikke kjekt å gå med halve leppa hoven.

Dutte skrev 07. januar:

Jeg er også plaget an munnsår i perioder. Kan også få det når jeg er frisk. Munnsår er vondt og verker. Har prøvd å ha sprit på disse sårene og det har hjulpet et par timer før det er pån igjen med nye smerter.

Thomas skrev 29. desember:

Som nevnt tidligere er Oralmedic helt unikt. Virker med en gang og man trenger kun en behandling pr. blemme. Jeg er ille plaget. Har på det værste 7-8 store blemmer samtidig og har i skrivende stund en stor blemme på drøvelen hvor det ikke er mulig å påføre stoffet. Oralmedic selges blandt annet på Apotek 1. Prisen er 120,- pr. pakke, eller 60,- pr. behandlig da det er 2 i hver pakke. Så da lønner det seg å ha flere blemmer på en gang. Det anbefales i allefall på det sterkeste.

Stian skrev 26. desember:

Hvor har det blitt av kenacort den sandaktige cortison salven som faktisk fjernet munnskold på +/- 2 dager

Laila skrev 15. desember:

Sønnen min på 2,5 år har after, og griner i ett sett. Han har dem veldi langt bak i halsen slik at ikke greier å svelge, noen tips?

Arne skrev 26. november:

Jeg har slitt med munnskoll - after - så lenge jeg kan huske og nå er jeg snart 70. 1 september 2010 startet jeg med LCHF, Lavkarbo og fett, pga. diabetes2. Jeg kontrollerer nå blodsukkeret helt uten medisiner. Etter 1. september har jeg heller ikke hatt munnskoll. Det er ekstrabonus. Prøv du også.

Stud.Odont. skrev 19. oktober:

Vademecum, listerine etc. lindrer bare smerten fordi det gjør mye vondere når det påføres og hjernen lures fordi de opprinnelige nervesignalene er svakere. Samme smerte er der fortsatt, men hjernen tolker det ikke som like ille. Listerine burde absolutt ikke brukes, siden det inneholder 22% alkohol, tørker ut slimhinnen og forverrer tilstanden.

Bytt til Zendium tannpasta. Denne inneholder mye mindre såpestoff (derfor den skummer mindre). Såpestoff denaturerer slimhinnen i munnen og gir hyppigere og lengre varighet av after hos folk som er disponerte.

Nycomed Aloclaire-gel: Flytende plaster for slimhinner kan påføres mindre after mens de er smertefulle. Finnes dessverre ingen effektiv klinisk behandling pr. dags dato. Longo Vital har bevist effekt for mange, men må taes hele tiden. Det fjerner ikke eksisterende after, men kan hindre dem i å oppstå. Håper dette kan hjelpe noen der ute.

Ole Martin skrev 11. oktober:

Jeg har slitt med dette problemet i mange år selv. Jeg fant ut at såpen i tannkremen irriterte tannkjøttet og leppene inni munn. Jeg fikk derfor beskjed av legen min at jeg skulle bruke tannkrem som ikke inneholder såpe. Jeg har brukt Zendium nå i et år og har ikke hatt et tilfelle siden jeg byttet. Det er verdt et forsøk. Jeg håper noe kan lindre svien.

Lasse skrev 03. august:

Jeg dypper en q-tip i corsodyl til den er gjennomvåt og presser den mot såret. Bedøver helt i en stund, 2 - 3 ganger dagen. Det virker som at hvis jeg gjør det tidlig nok, blir ikke såret like stort og vondt som det kunne blitt.Jeg har hatt litt varierende resultat. Håper noen finner opp noe som får det helt bort. Jeg misunner ikke dere som sliter veldig med dette her. Det kan være på et sted så bare å spise eller snakke gjør vondt. Jeg kan kanskje få 2 samtidig, annen til hver 6 mnd. Det kommer som regel kun en om gangen, som jeg syntes er nok.

Robin skrev 03. august:

Jeg har vært plaget av munnskold. Har som regel fått et nytt hver 14. dag. Har prøvet det meste uten at det hjelper. Nå har jeg begynt med forebyggende skylling av munnen med Vademecum morgen og kveld. Etter dette har munnskoldet forsvunnet, og jeg har ikke har munnskold på tre måneder.

Thea skrev 18. juli:

Jeg har vært plaget av after så lenge jeg kan huske. Får vanligvis ikke mer enn 2 om gangen, men jeg får de veldig hyppig, ca. annen hver uke. Jeg har prøvd det meste og vært hos både tannleger og leger. Så her for noen uker siden møtte jeg en kar som har samme problemet, og han foreslo hvitt sukker rett på såret. Jeg prøvde det og det hjalp. Aftene blir ikke borte, men smerten blir borte eller forminsket I ca 5 timer. Det er sikkert ikke så bra for tennene, men.

Andrés skrev 14. juli:

Bruk Corsodyl munnskyllevann (tidligere Hibetane). Det hjelper veldig. Tannkrem med såpe gjør det bare værre. Jeg har prøvd en tannkrem fra produsenten Nuskin som er laget uten såpe. Finfin tannkrem. Ellers, jeg opplever ofte at jeg får det i forbindelse med ting jeg ikke helt tåler. Jeg får fort munnskold av f.eks. kiwi.

Pomba skrev 04. juli:

Som Jensen skriver her så er munnskold en en sykdom som skyldes mat og imunforsvaret. Munnhulene er en del av fordøyelse systemet. Det er første plassen kroppen sier i fra om at kostholdet og levemåten er Feil. For mye stress og feil kosthold er hovedgrunnen til munnskold, det kan jeg si med 95 % sikkerhet. Etter hvert som man ikke endrer kostholdet vil man få problemer med mage og tarm. Irritabel tarm og andre tarm sykdommer. Tarmen klarer ikke lengere og ta til seg den næringen den trenger pga at den er full av slagstoffer som er kommet av mye syrlig mat, hovedsaklig sukker og gjær er andre ting, melk og rødt kjøtt. Det mest solgte apotekproduktet i USA er avøringsmiddel. Forstoppelse eller diare er tydelige tegn på feil kosthold og tarmsykdommer. PH miraklet er en god bok om noen vil lese om kroppens påvirkning av syrer ,gjæærsopper og andre skadelige ting. Les litt om dette så skjønner dere ort at det er dette som er sannheten. Jeg har brukt blodsukker apperat, sjekket blodtrykk, microskope, ph papir og andre ting i min forskning på disse plagene.

Hilde skrev 02. juli:

Oralmedic er det mest fantastiske midlet som er oppfunnet på markedet. Jeg har vært plaget med hvite sår i munnen i mange år og prøvd det meste for å bli kvitt de, men ingenting har hjulpet. Helt til jeg ble anbefalt oralmedic på apoteket.Det hjalp umiddelbart. Etter 30 min. var jeg faktisk nesten så si bra. Det er helt unikt og anbefales på det sterkeste.

Tom E skrev 11. juni:

Jeg er en gutt på 19 år som har hatt munnskold 2 ganger iløpet av 2 år, første gangen fikk jeg det litt på tunga og ellers rundtomkring i munnen, men nå fikk jeg det først i hjørnet av underleppa og 2 dager etter over store deler av overleppa. Besøkte doktor første gangen jeg fikk det, og han sa at det bare må gå over av seg selv. Jeg ble anbefalt å bruke Corsodyl munnskyld om morgen, kveld og Evt. når smertene er for store, og må faktisk si at det funka veldig bra. Anbefaler Corsodyl hvis det er store smerter i munnen, og ikke spis makrel i tomat, det svir grenseløst.

Jepp skrev 27. mai:

Vademecum er genialt. Jeg drypper noen dråper på en q-tips og holder mot såret. Det svir, men etterpå er smertene borte i lengre tid.

Celine skrev 12. mai:

Prøv sprit. Det svir helt sinnsykt når du først tar det på, men når det er over etter sekunder, kjenner du ikke at du har den engang.

Alfred skrev 26. april:

Hei, har vært plaga med munnskold og after i ca 8 år nå, mine tips til problemet er: Skyll med saltvann for å rense såret, kan også virke smerte dempende. For raskere å få såret til å gro vil eg abefale Oralmedic eller fyrstikker, begge baserer seg på å øke den natulege prosessen med svovel, og en vil merke det tt det svir ved kontakt.

Eldre kommentarer: 1 2 3 4 5 6

Diskuter munnskold eller after

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Sjøsyke

Jeg er veldig plaget av sjøsyke/reisesyke. Jeg bruker å ta en liten propp som ...

Kattepiss

Har katten har gjort fra seg inne, så ta fatt i den og dytt hodet, og helst mun...

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...