Munnskold eller after - kjerringråd

Munnskold, eller after som de også kalles, er små røde sår på innsiden i munnen. En innsender forteller oss at hun har brukt nesespray på det. Det fungerte helt perfekt sier hun. Svien som fulgte med sårene ble lindret når hun brukte det.

Det skal visstnok være en virusinfeksjon som ofte er grunnen til after eller munnskold. I noen tilfeller skal visst også tannkrem være årsaken til plagen. Derfor kan det jo lønne seg å prøve en annen tannkrem enn den man bruker til vanlig.

Innsenderen sier at hun ble kvitt problemet innen kort tid. Det er jo ikke sikkert at dette er til hjelp for deg, men det kan kanskje være et forsøk verdt?

Afte
Afte : Foto : kjerringrad.com

Wivian skrev:

Jeg har hatt after siden jeg var 15, er nå over 60. Det som tilfeldigvis hjalp meg, og min mor, var å kutte ut alt som hører til sitrusfamilien. Og et tips i Hjemmet for mange år siden. Et kosttilskudd som heter AvantGarden. Det fås på helsekost. Det er dyrt men jeg kan ikke være foruten det. Nå kan jeg faktisk ete en mandarin om dagen, hvis den ikke er sur. Jeg elsker mandarin til jul. I mange år kunne jeg ikke smake det. Det er verdt å prøve, men husk at det tar tid å bygge opp immunforsvaret. Det tok meg litt over en måned.

Nybegynner skrev:

Er det noen som har fått munnskold oppe i den harde gane? Jeg er bekymret for om dette egentlig er herpes. Jeg har tatt prøve, men venter på svar.

Jeg merket lørdag kveld at det var sårt oppe i ganen. Klarte ikke se noe pga mangel på lys. Men det sved når kom borti og kanskje litt sånn stikkende smerte. Men ikke noe brenning eller tegn på forhånd. Søndag var det likedan, men kjente meg ikke syk. Mandag oppdaget jeg en hoven lymfeknute på halsen, og tirsdag opplevde jeg å være hoven i halve ansiktet (samme side som sårene var). Fikk en lege til å se på det, og hun var usikker på om det var after eller herpes da det var flere i lag. Men ettersom jeg leser kan after også komme i klynger.

Jeg leser også at after som oftest forekommer på den bløte gane og myke slimhinner, mens herpes kan komme på den harde gane. Jeg syns det er så rart med alle disse symptomene og kjenner meg ikke klart igjen. Men er litt bekymret for herpes. Så spørsmålet er om noen her har hatt after på den harde ganen? Og hoven lymfeknute på halsen? Mvh bekymret

Gunn skrev:

Jeg har smurt på oralmexic, hvor lenge varer det før det forsvinner. Og hvordan kan man selv få det bort.

Jan Rudolf skrev:

Xylocain gel/salve 5% kan smøres på. Det fjerner smerten for en kort tid. Polycresulen (tidl. Nelex) kan også smøres på, det endrer sårflaten, svir sterkt i starten men holder såret smertefritt i lang tid. Må bestilles på apoteket. Aftex kan kjøpes i Spania, det er både forfriskende og lindrende. Sårene tar ca 10 dager. Få og ingen mulighet til å redusere forløpet, men man kan lindre smertene.

Kikki skrev:

Eplesider funker godt. Det svir med det samme, men roer det ned og renser. Men det aller beste jeg har funnet er Kokosolje. Det lindrer smertene umiddelbart.

Anonym skrev:

Jeg har endelig funnet noe som virker. Kjøp oralmedic på apoteket. det er et Vidundermiddel. Det svir først, men det er verdt det. Sårene blir borte i løpet av 1-3 dager, spørs på hvor store og hvor mange after man har.

Jeg skrev:

Korsodyll (brun flaske på apoteket) eller listerine munnskyllevann fungerer. Det svir mens man skyller, men er utrolig effektivt. Jeg er mye plaget av dette selv, og kverker det med dette hver gang.

Jon skrev:

Jeg har tidligere hatt munnskold, men aldri hatt spesielle plager av det før nå. Det begynte 8 dager siden med at jeg fikk det på innsiden av unnerleppa samt at jeg fikk veldig ru hud på innsiden av kinnet. Etter 2 dager delte den rue huden seg og fram kom et stort after. Jeg målte det i kinnet i dag og det var 1,2cm i diameter og gjør sinnsykt vondt. Jeg har ikke brukt legemidler tidligere, men skal på apoteket i morgen. Jeg får også forkjølelsessymptomer av det og jeg føler meg deppa. Det hjelper dog å lese at flere sliter med det samme.

Synnøve skrev:

Jeg brukte oralmedic på to munnsår. Det svei veldig da jeg tok det på sårene, men etter hvert lindra det. Jeg tror midlet må være sterkt for slimhinnene, for jeg fikk nye sår rundt der jeg behandla de gamle sårene. Jeg gjentok behandlinga på de nye sårene. Det svei og verka kjempekraftig. Jeg hovna opp og måtte ha smertestillande og en kald klutt på overleppa for å klare å sove. I dag da jeg våkna er smerten vekk, men jeg er fortsatt hoven. Det blir spennende å se om munnsåra sprer seg videre. Det er godt å slippe smerten, men det er ikke kjekt å gå med halve leppa hoven.

Dutte skrev:

Jeg er også plaget an munnsår i perioder. Kan også få det når jeg er frisk. Munnsår er vondt og verker. Har prøvd å ha sprit på disse sårene og det har hjulpet et par timer før det er pån igjen med nye smerter.

Thomas skrev:

Som nevnt tidligere er Oralmedic helt unikt. Virker med en gang og man trenger kun en behandling pr. blemme. Jeg er ille plaget. Har på det værste 7-8 store blemmer samtidig og har i skrivende stund en stor blemme på drøvelen hvor det ikke er mulig å påføre stoffet. Oralmedic selges blandt annet på Apotek 1. Prisen er 120,- pr. pakke, eller 60,- pr. behandlig da det er 2 i hver pakke. Så da lønner det seg å ha flere blemmer på en gang. Det anbefales i allefall på det sterkeste.

Stian skrev:

Hvor har det blitt av kenacort den sandaktige cortison salven som faktisk fjernet munnskold på +/- 2 dager

Laila skrev:

Sønnen min på 2,5 år har after, og griner i ett sett. Han har dem veldi langt bak i halsen slik at ikke greier å svelge, noen tips?

Arne skrev:

Jeg har slitt med munnskoll - after - så lenge jeg kan huske og nå er jeg snart 70. 1 september 2010 startet jeg med LCHF, Lavkarbo og fett, pga. diabetes2. Jeg kontrollerer nå blodsukkeret helt uten medisiner. Etter 1. september har jeg heller ikke hatt munnskoll. Det er ekstrabonus. Prøv du også.

Stud.Odont. skrev:

Vademecum, listerine etc. lindrer bare smerten fordi det gjør mye vondere når det påføres og hjernen lures fordi de opprinnelige nervesignalene er svakere. Samme smerte er der fortsatt, men hjernen tolker det ikke som like ille. Listerine burde absolutt ikke brukes, siden det inneholder 22% alkohol, tørker ut slimhinnen og forverrer tilstanden.

Bytt til Zendium tannpasta. Denne inneholder mye mindre såpestoff (derfor den skummer mindre). Såpestoff denaturerer slimhinnen i munnen og gir hyppigere og lengre varighet av after hos folk som er disponerte.

Nycomed Aloclaire-gel: Flytende plaster for slimhinner kan påføres mindre after mens de er smertefulle. Finnes dessverre ingen effektiv klinisk behandling pr. dags dato. Longo Vital har bevist effekt for mange, men må taes hele tiden. Det fjerner ikke eksisterende after, men kan hindre dem i å oppstå. Håper dette kan hjelpe noen der ute.

Ole Martin skrev:

Jeg har slitt med dette problemet i mange år selv. Jeg fant ut at såpen i tannkremen irriterte tannkjøttet og leppene inni munn. Jeg fikk derfor beskjed av legen min at jeg skulle bruke tannkrem som ikke inneholder såpe. Jeg har brukt Zendium nå i et år og har ikke hatt et tilfelle siden jeg byttet. Det er verdt et forsøk. Jeg håper noe kan lindre svien.

Lasse skrev:

Jeg dypper en q-tip i corsodyl til den er gjennomvåt og presser den mot såret. Bedøver helt i en stund, 2 - 3 ganger dagen. Det virker som at hvis jeg gjør det tidlig nok, blir ikke såret like stort og vondt som det kunne blitt.Jeg har hatt litt varierende resultat. Håper noen finner opp noe som får det helt bort. Jeg misunner ikke dere som sliter veldig med dette her. Det kan være på et sted så bare å spise eller snakke gjør vondt. Jeg kan kanskje få 2 samtidig, annen til hver 6 mnd. Det kommer som regel kun en om gangen, som jeg syntes er nok.

Robin skrev:

Jeg har vært plaget av munnskold. Har som regel fått et nytt hver 14. dag. Har prøvet det meste uten at det hjelper. Nå har jeg begynt med forebyggende skylling av munnen med Vademecum morgen og kveld. Etter dette har munnskoldet forsvunnet, og jeg har ikke har munnskold på tre måneder.

Thea skrev:

Jeg har vært plaget av after så lenge jeg kan huske. Får vanligvis ikke mer enn 2 om gangen, men jeg får de veldig hyppig, ca. annen hver uke. Jeg har prøvd det meste og vært hos både tannleger og leger. Så her for noen uker siden møtte jeg en kar som har samme problemet, og han foreslo hvitt sukker rett på såret. Jeg prøvde det og det hjalp. Aftene blir ikke borte, men smerten blir borte eller forminsket I ca 5 timer. Det er sikkert ikke så bra for tennene, men.

Andrés skrev:

Bruk Corsodyl munnskyllevann (tidligere Hibetane). Det hjelper veldig. Tannkrem med såpe gjør det bare værre. Jeg har prøvd en tannkrem fra produsenten Nuskin som er laget uten såpe. Finfin tannkrem. Ellers, jeg opplever ofte at jeg får det i forbindelse med ting jeg ikke helt tåler. Jeg får fort munnskold av f.eks. kiwi.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5 6
Diskuter munnskold eller after

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...

Hemmelig nummer

Telefonselgere ringer hele tiden, fra Østerrike, Ungarn, England osv. Jeg vil h...