Småmark - kjerringråd

Småmark eller mark i magen, som noen kaller det, oppdages ofte med at det klør i rompa. En løsning for problemet er noe så enkelt som løk. Småmark lager irritasjon rundt endetarmsåpningen og disse kan man enkelt bli kvitt. Ta en løk og skjær en bit av den. Innsenderen sier ikke noe om den skal puttes inn eller bare ligge i nærheten av åpningen, men dette kan diskuteres i feltet under. Småmark skal i alle fall forsvinne ved hjelp av løken.

Småmark er ubehagelig men det er visstnok helt ufarlig. Det er en parasitt som man spiser eggene av. Dette kan komme inn i kroppen ved at man drikker urent vann eller lignende. Eggene tåler magesyren og resten av fordøyelsessystemet og klekkes når de kommer til endetarmen. Det er dette som er årsaken til irritasjonen. Men bruk løk. Dette vil fjerne småmarken.

Løk mot mark i magen
Løk mot mark i magen : Foto : kjerringrad.com

Enig skrev 16. juli:

Har prøvd Vermox før og det funka bra. Det Koster bare rundt kr 100,- for 6 tabletter tror jeg. Husk bare at alle som bor i huset må behandles.

Jente skrev 04. august:

Nå har jeg lest alle innlegg her, og det som slår meg er at så mange ikke tør si noe, gå på apotek eller til lege. Så dere går rundt å smitter mange andre, og igjen dere selv. For dere som ikke tør si noe: Få behandling! Helseperonell og apotekere bryr seg ikke om hva dere har problemer med. Og som noen sa her, bestill i nettbutikk da vel. Og dere som sier at bare dere i familien har det. Kanskje flere har det men heller ikke tør si noe? Man kan også ha mark uten symptomer, og smitte mange uten at man vet det.

Jente skrev 31. januar:

Jeg hater mark. De er så ekle. Jeg kan ikke stoppe å tenke at noe lever inni meg.

Havidol skrev 27. januar:

Jeg har nå lest igjennom alle innlegg og har fått mange gode tips og forståelse for hvordan disse markene oppfører seg. Så om en jente klager på vondt i vagina om kvelden, så kan det altså være at det rett og slett er mark som kryper inn i vagina og legger egg. Jeg oppdaget markene i går men hadde kjent stikking og kløe i rumpa om kveldene for en tid tilbake uten å skjønne at det var mark. Jeg har prolaps(cystocele etter barnefødsler) og tendens til hemmorider og dermed trrodde jeg det klødde pga det.

Problemet akkurat nå er at vaskemaskinen streiker og reparatøren har drevet og prøvd å fikse den flere ganger nå. Så nå må han få det til. Jeg kuttet en løkbit og puttet den inn i baken og det har sluttet helt å klø. Jeg har tatt en halv dråpeteller med malurt-tinktur i varmt vann og drukket det to dager på rad. Etter det så har de markene jeg har funnet ikke bevegd på seg. Så da regner jeg med at det har tatt knekken på dem.

Jeg skal fortsette med malurt for jeg tar det mot sopp og borrelia uansett. Bare i lavere dose. Man kan lage seg en kopp te av en til en halv skje malurt trukket i vann. Malurt heter Wormwood på engelsk siden det er så effektivt mot mark. Man skal være forsiktig med det, men det finns jo mye god info om hvordan man skal bruke urter på internett.

15 åring skrev 26. januar:

Jeg har nettopp fått mark for 7. gang eller noe. Bruker vermox som hjelper, men de kommer tilbake. Aner ikke hvorfor de kommer så ofte.

Fortvilet32 skrev 24. januar:

Jeg har hatt småmark med kun ukes opphold siden september 2011, og har vært hos fastlegen min to ganger da vermox og vanquin ikke tar dritten. Legen min kan ikke gjøre noe. Det fins ingen sterkere medisin du kan få på resept, så hva er vitsen? Jeg har også vært nærmest hysterisk på hygienen, og spist masse løk daglig, finkuttet løk og blandet med zinksalve og smurt i og omkring endetarmen, og nå skal jeg teste ut løkvann som klyster i noen dager. Fungerer ikke det skal jeg bestille meg time til tarmskylling. Og funker ikke det heller? Ja, da tror jeg eneste løsningen kan være en heksedoktor. Jeg blir så fortvilet når jeg ser folk her inne skriver "men kjære deg, du må da dra på apoteket å kjøpe vermox eller vanquin". Så hvis noen har bedre råd enn hva jeg allerede har prøvd, tar jeg imot med stor takknemlighet.

Stress skrev 11. januar:

Småmark smittes gjennom det som har vært i nærheten av avføring. Hvis man biter negler, eller suger totten eller lignende er dette er god måte å få småmark på. Jeg tror noen får det lettere enn andre, og sånn er det bare. Jeg har hatt småmark flere ganger, og det er en pest og plage. Jeg har kjøpt piller mot småmark på apoteket som har fungert mange ganger. Det som er viktig er at man behandler seg for det. Fordi en småmark kan vokse seg flere meter lang i magen, og ta til seg næringen av det du spiser daglig, noe som gjør at man blir mer utslitt.

Men de lever ikke evig, og hvis man ikke har behandlet seg for det (eller medisinen ikke fungerer) så vil man mest sannsynlig bæsje ut marken i løpet av 6 mnd. Det har jeg heldigvis aldri måtte oppleve. Så løk kan selfølgelig hjelpe mot småmark i de ytre delen av endetarmsåpningen, men ikke glem skapningene som er inni magen også. Mark er stress, og jeg blir liksom aldri kvitt det, så jeg vurderer å gå til legen med saken og skjekke og jeg har en litt større mark i magen.

Super råd skrev 04. desember:

Mange tror at det klør fordi at marken rører seg, men dette er ikke tilfelle. Det klør fordi de legger egg. Det er kun da det klør. Ta en q-tips å få de ut, vask hendene ofte og skift på senga hver dag(kok sengklærne). Dra til legen å få noe sterkere enn vermox. Da blir dere kvitt problemet. HUSK: med en gang dere kjenner det klør så ta en q-tips å få de ut. Jo lengere de får holde på jo flere egg legger de. Lykke til alle sammen.

Gunnemor skrev 14. november:

Da jeg var barn hadde min mor behandlingen klar: Hun kokte oppskjært løk i vann, og så fikk vi klyster med løkvannet når det var avkjølt. Det kurerte plagene.

Snusmumrikken skrev 07. november:

Å lese alle disse innleggene gjorde virkelig inntrykk. Husker så godt meg selv som ungjente som fikk mark og hvor grusomt og flaut det var. Vil bare forsikre dere alle at dette er en helt vanlig plage i særlig småbarnsfamilier. Jeg har fått 4 barn og når de var små så hadde vi alltid perioder med mark. Vanquin hjalp godt, det kjøpte mannen min fra apoteket, jeg selv klarte det ikke, fordi jeg skjemtes så. Nå er jeg eldre og vil bare trøste alle som sliter med dette. Det er så vanlig å ha det, gå til legen eller kjøp Vanquin, ikke lid alene. Og for all del, fortell det til mamma.

Jente 13 skrev 06. november:

Jeg hater det. Jeg har hatt det i snart ett år og det går ikke vekk. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vil ikke si det til mamma. På biologin hade vi om marker. Da var det en som gikk inn på emnet om mark i rompa og alle sa de hadde det da de var små. Jeg ble lei meg for jeg hadde det akkurat da.

12 skrev 30. oktober:

Jeg er 12 år nå og har hatt mark flere ganger. Du klør deg halvt ihjel. Jeg har aldri prøvd sånne røde piller, men jeg bruker en annen medisin, den virker på 24 timer. Deet er en blå og hvit eske, kjøper det reseptfritt på apotek.

Mamma med lang erfaring skrev 28. oktober:

Det er ingen skam å få småmark. Småmark er svært smittsomt og hele familien bør behandles dersom et familiemedlem har fått det. I tillegg til å ta en tablettkur. Det fås reseptfritt på apoteket, og ingen apotekansatte vil på noen måte dømme deg). Det kan nok hjelpe å spise blåbær og sikkert også løk (selv om det var nytt for meg). Det er svært viktig at bruksanvisningen til kuren følges til punkt og prikke. I tillegg er hyppige sengetøysskift og hyppig vask av håndklær, undertøy og nattøy viktig.

I min familie har vi ikke hatt småmark siden det yngste barnet sluttet å suge på fingrene, men så lenge vi hadde fingersugende barn, dukket det opp med jevne mellomrom.

Til alle barn og unge: Det er ikke flaut å fortelle mamma at du har fått småmark. Sannsynligheten for at du hadde det da du var liten, er stor.

Jente 22 skrev 18. oktober:

Kutt opp en halv rå løk i små biter, svelges med vann på tom mage. Vent hverfall 1 time før du spiser noe annet. Dette har fungert på meg.

Jente 19 skrev 15. oktober:

Dette er noe jeg også har slitt med i alle år.Det er ekkelt. Jeg var i England et år, og oppdaget til min gru at jeg hadde de små hvite krapylene. Det endte med at jeg våget meg til apoteket og sa med skjelvende stemme at min familie var på besøk, og at vi nettopp hadde oppdaget at min ikke-eksisterende lillesøster hadde mark. Jeg er ikke helt sikker på om de trodde meg, men hjelpsomme var de, og kanskje fikk de en god latter også.

Små Mark skrev 14. oktober:

Bestill via en av apoteksidene på nettet da, hvis det er så skummelt å gå på apoteket.

Jente 16 skrev 13. oktober:

Jeg har slitt med de markene i 3 år nå og jeg er så lei. Det kommer ikke på tale om at jeg forteller det til mamma, så jeg må jo bare manne meg opp og kjøpe Vermox på apoteket selv. Det er jo ikke så lett. Jeg føler alle som jobber på apoteket er så dømmende i blikket sitt. Så jeg vet ikke hvordan jeg skal gå frem. Det stemmer at hvis man spiser for mye godteri vil det komme flere marker ut. Det opplever jeg gang på gang. Jeg får de utbruddene med ekstremt mange marker at man skulle ikke tro det.

Jeanette skrev 04. oktober:

Jeg har også mark, eller er plaget med det. Det er utrolig ekkelt, men jeg skjønner ikke hvorfor man får det. Det kommer å går. Er det noe man eter fra butikken? Jeg er 20 år, og noe jeg har hatt det lengel. Det er litt ekkelt å tenke på at det er noen levende mark i rompa. Det er like før jeg stapper en hel løk inn bare for å være sikker.

28 åring skrev 03. oktober:

Det sies at småmark kan komme av å spise for mye godteri (søte ting) og evt for mye brødmat. Så det kan være lurt for dere som gjør dette og lider av småmark kronisk å trappe disse tingene ned for å se om de komemr tilbake eller ei.

13 Åring skrev 18. september:

Det klør. Jeg har småmark igjen, men vet ikke hvorfor? Jeg har sagt det til mamma, men hva er det vi kan gjøre for at det skal bli fortere borte?

Eldre kommentarer: 1 2 3 4

Diskuter småmark

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...