Småmark - kjerringråd

Småmark eller mark i magen, som noen kaller det, oppdages ofte med at det klør i rompa. En løsning for problemet er noe så enkelt som løk. Småmark lager irritasjon rundt endetarmsåpningen og disse kan man enkelt bli kvitt. Ta en løk og skjær en bit av den. Innsenderen sier ikke noe om den skal puttes inn eller bare ligge i nærheten av åpningen, men dette kan diskuteres i feltet under. Småmark skal i alle fall forsvinne ved hjelp av løken.

Småmark er ubehagelig men det er visstnok helt ufarlig. Det er en parasitt som man spiser eggene av. Dette kan komme inn i kroppen ved at man drikker urent vann eller lignende. Eggene tåler magesyren og resten av fordøyelsessystemet og klekkes når de kommer til endetarmen. Det er dette som er årsaken til irritasjonen. Men bruk løk. Dette vil fjerne småmarken.

Løk mot mark i magen
Løk mot mark i magen : Foto : kjerringrad.com

Raring 14 år skrev:

Ok så jeg fikk akkurat mark igjen, har ikke hatt det siden jeg var 8. Da tok jeg tabletter for det, men nå er jeg redd for å si det til noen. Jeg pleier å bruke q-tips til å ta de ut hver kveld så det er bare sånn 12/15 hver dag. Jeg har lest at noen har flere hundre. Dette er liksom min verste frykt. Det er masse larver som kryper inni meg akkurat nå og jeg har ingen apotek i nærheten.

Gamla skrev:

Kok en gul løk i 2,dl vann ca 5 min. La den kjøle av seg. Bruk det som klyks, to dager på rad og 1 gang i uken 2-3 uker. Så er marken borte.

Hanne skrev:

Hei, Sjenertjentemedsmåmark. Jeg vil absolutt anbefale deg og si det til en av foreldrene dine. Det er helt normalt å ha det, og det er noe de fleste stifter bekjentskap med i løpet av livet. Få de til å kjøpe vermox på apoteket. Man trenger ikke å gå til lege for å få det. Lykke til.

Sjenertjentemedsmåmark skrev:

Jeg tør ikke å si at jeg har småmark til mamma og pappa, så jeg skal prøvetriksene.

Enig skrev:

Har prøvd Vermox før og det funka bra. Det Koster bare rundt kr 100,- for 6 tabletter tror jeg. Husk bare at alle som bor i huset må behandles.

Anonym bruker. Ta dette rådet skrev:

Hei. Min mor brukte alltid å smøre et lite hvitløksfedd i oliven olje og deretter sette den inn i rumpa (som en stikkpille). Har aldri hatt sett tegn til mark eller kløe siden jeg var liten. Det samme gjorde hun da vi hadde omgangssyke som små. I tillegg til det så var det å svelge hvitløks biter med et glass vann eller tygge. Dette bruker jeg å gjøre nå med mine barn. De har alltid blitt frisk kort tid etter. Det er ingen tegn til mark, kløing eller ormer.

Jente10 skrev:

Jeg hadde aldri hatt småmark før nå. Jeg synes det var svært ubehagelig og jeg trodde jeg var på vei til puberteten. Det plager meg veldig. Jeg har tenkt å si det til mamma, vi har hatt småmark før i familien. Jeg skriver dette om natten fordi jeg ikke klarer å sove.

Forvirret jente skrev:

Jeg sliter med mark hele tiden, i 2 år tror jeg. Er 18 nå og mamma vet om dette. Det kan hende at det er sant at vermox ikke hjelper, for jeg får nesten aldri noen effekt. Jeg får de stadig tilbake. En gang måtte jeg ta vermox to ganger i løpet av noen dager fordi den ikke funket. Vermox dreper ikke egg. Jeg tror at man kan få en resept fra legen der medisinen tar knekken på mark og eggene samtidig.

Frustrert jente skrev:

Jeg har hatt mark minst 15 ganger (og jeg er 13) og dette vet jeg at ikke har noe med hygiene å gjøre. Jeg har brukt Vermox, jeg også, og det funker der og da, men det kommer tilbake i løpet av et halv år. Hun-marken legger jo opp til 10000 egg hver natt, så jeg blir helt frustrert når det begynner og klø.

Kvinne 29 skrev:

Hvis markmiddel ikke fungerer, prøv klyster og bestill en time til tarmskyll. Logisk sett burde dette fungere, men på voksne vel og merke ikke prøv dette på barna.

Torill skrev:

Jeg hadde mark i magen som liten, og min bestemor sa at vi skulle koke opp en løk i 1 l. vann. Så skulle vi sile vekk løken og bruke løk-vannet som klyster. Det ble gjort og jeg ble kvitt marken.

Daniel skrev:

Slutt å bruke dopapir, heller vaske deg med varmt vann og så tørker du deg med et rent håndkle.

Jente 17 skrev:

Trist men betryggende at flere er i samme båt som meg. Jeg har nå vært plaget av det i 2 år, med mellomrom på 2-4 måneder mellom hver infeksjon. Har alltid tatt Vermox, og marken har blitt borte dagen etter- men som skrevet kommet tilbake etter noen måneder. De siste to gangene med infeksjon, så har det verken blitt borte med Vermox eller Vanquin. (Mor har fått vite det alle gangene btw), så jeg dro til legen og fikk resept på zentel- som skal drepe småmark og egg med en gang, og er mye bedre enn Vermox og anbefales i alle andre land enn Norge. Jeg brukte det forrige gang, og det funket- men jeg fikk det tilbake og har det igjen nå. Venter på medisinen, siden apoteket må bestille det fra lager. Har prøvd løk men det hjelper ikke. Legene klarer ikke å hjelpe med det, så snakket med stemoren min fra Russland, så jeg skal nå bli kvitt marken med zentel, og ta en tablett hver måned i 12 måneder. Jeg har god hygiene og alt det der. Så nå må det bli kvitt på de, for da rekker jeg ikke å bli resmittet. Vet ikke om det funker, men anbefaler de som sliter med resmitting å prøve det.

Inger04 skrev:

Er det vanlig at de markene kryper ut om natten?

Småbarnsfar skrev:

Av ukjent grunn er vermox det mest annerkjente merket i Norge. Denne dreper ikke eggene, det gjør derimot zentel som er mest brukt i alle andre land.

Mark skrev:

Hei, jeg tok vemox mandag formiddag, har hatt litt kløe i ettertid med ikke i nærheten av før. Jeg ser fortsatt mark i avføringen i dag torsdag kveld, betyr det at medisinen ikke har fungert eller er det normalt? Er det farlig å ta en tablett til på tirsdag og en siste tirsdag etter, det vil si 3 til sammen?

Sjokkert skrev:

Jeg dumpa over dette da jeg oppdaga mark på min datter idag. Og jeg må si meg sjokkert. Tror dere seriøst at en løk opp i rompa tar livet av dem? De bor langt oppi tarmene, og kommer kun ned for å legge egg. Man på kjøpe kur for å bli kvitt dem, tro nå jeg.

Anonym skrev:

Jeg har dessverre opplevd dette før. Det er ingenting å skamme seg over. Om du går inn på apoteket vil det alltid være noen til å hjelpe om du er komfortabel med det, hvis ikke kan du finne det du trenger selv. Jeg har alltid brukt Vermox (119kr) og det fungerer for meg etter en natt eller to. Det er fortsatt lurt å fortelle det til en forelder, sånn at sengetøyet kan vaskes. Det er kjedelig nå, men det kommer til å gå over, lykke til folk.

Feriegjest skrev:

Prøv zentel mot gjenstridig småmark. Jeg fikk ikke lagt inn link til dette innlegget i kommentarfeltet her. Søk på nett. Nettsiden til bl.a. Lommelegen har gode råd. I helt krise: ta kur før 3-4 ukers ferie. Da dør alle egg som finnes i huset, mens dere er bortreist. Ca 20-30% av befolkningen har småmark til enhver tid, så det viktigste er jo å ikke bare gå rundt å spre det, men å si i fra og behandle det. Det er ikke noe å vegre seg mot å si i fra om. Og har du det, så har sikkert resten av familien også det.

Lise skrev:

Vi var plaget med småmark i mange år. En gang jeg fikk det, bestemte jeg meg bare plutselig for å ta kuren dobbelt så lenge enn det man egentlig skal. Vi har ikke hatt mark på 5 måneder nå og hadde det hver andre måned før.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5
Diskuter småmark

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Hemorider

Jeg bruker utroligsalven og smører med når smertene er som verst. Den lindrer ...

Munnskold eller after

Prøv Dentastix, jeg vet ikke om det funker, men godt er det i hvert fall....

Helvetesild

Jeg har fått helvetesild fra navle til midt på ryggen. Jeg startet på en kur ...

Urolige ben

Ja, her var det mange innlegg, hvor jeg kjente meg godt igjen. Jeg har vært pla...

Rosacea

Jeg har fått beskjed om at jeg har rosacea. Jeg hadde et utbrudd i hele ansikte...