Småmark - kjerringråd

Småmark eller mark i magen, som noen kaller det, oppdages ofte med at det klør i rompa. En løsning for problemet er noe så enkelt som løk. Småmark lager irritasjon rundt endetarmsåpningen og disse kan man enkelt bli kvitt. Ta en løk og skjær en bit av den. Innsenderen sier ikke noe om den skal puttes inn eller bare ligge i nærheten av åpningen, men dette kan diskuteres i feltet under. Småmark skal i alle fall forsvinne ved hjelp av løken.

Småmark er ubehagelig men det er visstnok helt ufarlig. Det er en parasitt som man spiser eggene av. Dette kan komme inn i kroppen ved at man drikker urent vann eller lignende. Eggene tåler magesyren og resten av fordøyelsessystemet og klekkes når de kommer til endetarmen. Det er dette som er årsaken til irritasjonen. Men bruk løk. Dette vil fjerne småmarken.

Løk mot mark i magen
Løk mot mark i magen : Foto : kjerringrad.com

Enig skrev:

Har prøvd Vermox før og det funka bra. Det Koster bare rundt kr 100,- for 6 tabletter tror jeg. Husk bare at alle som bor i huset må behandles.

Anonym bruker. Ta dette rådet skrev:

Hei. Min mor brukte alltid å smøre et lite hvitløksfedd i oliven olje og deretter sette den inn i rumpa (som en stikkpille). Har aldri hatt sett tegn til mark eller kløe siden jeg var liten. Det samme gjorde hun da vi hadde omgangssyke som små. I tillegg til det så var det å svelge hvitløks biter med et glass vann eller tygge. Dette bruker jeg å gjøre nå med mine barn. De har alltid blitt frisk kort tid etter. Det er ingen tegn til mark, kløing eller ormer.

Jente10 skrev:

Jeg hadde aldri hatt småmark før nå. Jeg synes det var svært ubehagelig og jeg trodde jeg var på vei til puberteten. Det plager meg veldig. Jeg har tenkt å si det til mamma, vi har hatt småmark før i familien. Jeg skriver dette om natten fordi jeg ikke klarer å sove.

Forvirret jente skrev:

Jeg sliter med mark hele tiden, i 2 år tror jeg. Er 18 nå og mamma vet om dette. Det kan hende at det er sant at vermox ikke hjelper, for jeg får nesten aldri noen effekt. Jeg får de stadig tilbake. En gang måtte jeg ta vermox to ganger i løpet av noen dager fordi den ikke funket. Vermox dreper ikke egg. Jeg tror at man kan få en resept fra legen der medisinen tar knekken på mark og eggene samtidig.

Frustrert jente skrev:

Jeg har hatt mark minst 15 ganger (og jeg er 13) og dette vet jeg at ikke har noe med hygiene å gjøre. Jeg har brukt Vermox, jeg også, og det funker der og da, men det kommer tilbake i løpet av et halv år. Hun-marken legger jo opp til 10000 egg hver natt, så jeg blir helt frustrert når det begynner og klø.

Kvinne 29 skrev:

Hvis markmiddel ikke fungerer, prøv klyster og bestill en time til tarmskyll. Logisk sett burde dette fungere, men på voksne vel og merke ikke prøv dette på barna.

Torill skrev:

Jeg hadde mark i magen som liten, og min bestemor sa at vi skulle koke opp en løk i 1 l. vann. Så skulle vi sile vekk løken og bruke løk-vannet som klyster. Det ble gjort og jeg ble kvitt marken.

Daniel skrev:

Slutt å bruke dopapir, heller vaske deg med varmt vann og så tørker du deg med et rent håndkle.

Jente 17 skrev:

Trist men betryggende at flere er i samme båt som meg. Jeg har nå vært plaget av det i 2 år, med mellomrom på 2-4 måneder mellom hver infeksjon. Har alltid tatt Vermox, og marken har blitt borte dagen etter- men som skrevet kommet tilbake etter noen måneder. De siste to gangene med infeksjon, så har det verken blitt borte med Vermox eller Vanquin. (Mor har fått vite det alle gangene btw), så jeg dro til legen og fikk resept på zentel- som skal drepe småmark og egg med en gang, og er mye bedre enn Vermox og anbefales i alle andre land enn Norge. Jeg brukte det forrige gang, og det funket- men jeg fikk det tilbake og har det igjen nå. Venter på medisinen, siden apoteket må bestille det fra lager. Har prøvd løk men det hjelper ikke. Legene klarer ikke å hjelpe med det, så snakket med stemoren min fra Russland, så jeg skal nå bli kvitt marken med zentel, og ta en tablett hver måned i 12 måneder. Jeg har god hygiene og alt det der. Så nå må det bli kvitt på de, for da rekker jeg ikke å bli resmittet. Vet ikke om det funker, men anbefaler de som sliter med resmitting å prøve det.

Inger04 skrev:

Er det vanlig at de markene kryper ut om natten?

Småbarnsfar skrev:

Av ukjent grunn er vermox det mest annerkjente merket i Norge. Denne dreper ikke eggene, det gjør derimot zentel som er mest brukt i alle andre land.

Mark skrev:

Hei, jeg tok vemox mandag formiddag, har hatt litt kløe i ettertid med ikke i nærheten av før. Jeg ser fortsatt mark i avføringen i dag torsdag kveld, betyr det at medisinen ikke har fungert eller er det normalt? Er det farlig å ta en tablett til på tirsdag og en siste tirsdag etter, det vil si 3 til sammen?

Sjokkert skrev:

Jeg dumpa over dette da jeg oppdaga mark på min datter idag. Og jeg må si meg sjokkert. Tror dere seriøst at en løk opp i rompa tar livet av dem? De bor langt oppi tarmene, og kommer kun ned for å legge egg. Man på kjøpe kur for å bli kvitt dem, tro nå jeg.

Anonym skrev:

Jeg har dessverre opplevd dette før. Det er ingenting å skamme seg over. Om du går inn på apoteket vil det alltid være noen til å hjelpe om du er komfortabel med det, hvis ikke kan du finne det du trenger selv. Jeg har alltid brukt Vermox (119kr) og det fungerer for meg etter en natt eller to. Det er fortsatt lurt å fortelle det til en forelder, sånn at sengetøyet kan vaskes. Det er kjedelig nå, men det kommer til å gå over, lykke til folk.

Feriegjest skrev:

Prøv zentel mot gjenstridig småmark. Jeg fikk ikke lagt inn link til dette innlegget i kommentarfeltet her. Søk på nett. Nettsiden til bl.a. Lommelegen har gode råd. I helt krise: ta kur før 3-4 ukers ferie. Da dør alle egg som finnes i huset, mens dere er bortreist. Ca 20-30% av befolkningen har småmark til enhver tid, så det viktigste er jo å ikke bare gå rundt å spre det, men å si i fra og behandle det. Det er ikke noe å vegre seg mot å si i fra om. Og har du det, så har sikkert resten av familien også det.

Lise skrev:

Vi var plaget med småmark i mange år. En gang jeg fikk det, bestemte jeg meg bare plutselig for å ta kuren dobbelt så lenge enn det man egentlig skal. Vi har ikke hatt mark på 5 måneder nå og hadde det hver andre måned før.

Jente skrev:

Nå har jeg lest alle innlegg her, og det som slår meg er at så mange ikke tør si noe, gå på apotek eller til lege. Så dere går rundt å smitter mange andre, og igjen dere selv. For dere som ikke tør si noe: Få behandling! Helseperonell og apotekere bryr seg ikke om hva dere har problemer med. Og som noen sa her, bestill i nettbutikk da vel. Og dere som sier at bare dere i familien har det. Kanskje flere har det men heller ikke tør si noe? Man kan også ha mark uten symptomer, og smitte mange uten at man vet det.

Jente skrev:

Jeg hater mark. De er så ekle. Jeg kan ikke stoppe å tenke at noe lever inni meg.

Havidol skrev:

Jeg har nå lest igjennom alle innlegg og har fått mange gode tips og forståelse for hvordan disse markene oppfører seg. Så om en jente klager på vondt i vagina om kvelden, så kan det altså være at det rett og slett er mark som kryper inn i vagina og legger egg. Jeg oppdaget markene i går men hadde kjent stikking og kløe i rumpa om kveldene for en tid tilbake uten å skjønne at det var mark. Jeg har prolaps(cystocele etter barnefødsler) og tendens til hemmorider og dermed trrodde jeg det klødde pga det.

Problemet akkurat nå er at vaskemaskinen streiker og reparatøren har drevet og prøvd å fikse den flere ganger nå. Så nå må han få det til. Jeg kuttet en løkbit og puttet den inn i baken og det har sluttet helt å klø. Jeg har tatt en halv dråpeteller med malurt-tinktur i varmt vann og drukket det to dager på rad. Etter det så har de markene jeg har funnet ikke bevegd på seg. Så da regner jeg med at det har tatt knekken på dem.

Jeg skal fortsette med malurt for jeg tar det mot sopp og borrelia uansett. Bare i lavere dose. Man kan lage seg en kopp te av en til en halv skje malurt trukket i vann. Malurt heter Wormwood på engelsk siden det er så effektivt mot mark. Man skal være forsiktig med det, men det finns jo mye god info om hvordan man skal bruke urter på internett.

15 åring skrev:

Jeg har nettopp fått mark for 7. gang eller noe. Bruker vermox som hjelper, men de kommer tilbake. Aner ikke hvorfor de kommer så ofte.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5
Diskuter småmark

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...

Hemmelig nummer

Telefonselgere ringer hele tiden, fra Østerrike, Ungarn, England osv. Jeg vil h...