Kvalme og omgangssyke - kjerringråd

Vi har fått inn et råd mot kvalme og omgangssyke.Det går som følger: Dersom du har omgangssyke, eller er syk på noen som helst måte, er søvn og hvile den beste medisin. Sørg for å ligge med hodet høyt, støttet behagelig opp så nakken får være så rett som mulig. Pass på at rommet du ligger i til enhver tid er godt luftet. (Bor du sammen med noen kan du jo spørre om han eller henne kan lufte ca. hvert femtende minutt?

En annen utrolig viktig ting er drikke. Drikk hvert femte minutt og varier det du drikker for å få i deg litt næring. Det beste du kan drikke mot kvalme er farris, men for å variere bør du også drikke vanlig vann, juice, saft, brus (cola, sprite og solo er best) kaffe og te. Ikke melkedrikker eller alkohol, da blir du enda kvalmere! Magen trenger ro. Sov mye. Tenk på pusten og pust dypt inn når du kjenner at kvalmen blir for ille. Hvis du må kaste opp må du kaste opp, så sørg for å ha bøtta i nærheten.

Når det gjelder lys bør du ha for gardinene og heller ha en nattlampe på, men ikke mot ansiktet, d den gjør kvalme verre. Når du ikke er kvalm lenger må du huske på det at magen er sliten etter alle brekningene, så ikke spis en haug med mat like etter en omgangssyke, da kan du få tilbakefall. God bedring, sier ei som mener kvalme er det verste som fins.

Cola mot kvalme og omgangssyke
Cola mot kvalme og omgangssyke : Foto : kjerringrad.com

Tina skrev:

Det beste man kan gjøre når omgangssyken er på tur er å spise salt potetgull (french fries er best) og drikke Farris. Kullsyren gjør det bare bedre for da kommer luft opp. Omgangssyken går nå og jeg har blitt smittet av en venninne. Det var for to dager siden. Jeg klarte meg uten å spy en eneste gang. Jeg hadde Diaré, ja, men det er jo ingenting i forhold. Et annet godt tips er å spise 1-2 bilsyketabletter og idoform. Jeg er helt frisk nå.

Irritert jente med omgangssyke skrev:

Jeg går i 5. klasse og har fått omgangssyke, jeg er veldig nøye med å vaske hendene og hater og bli syk. En ting jeg syns er skikkelig irriterende er når folk i klassen kaster opp, også kommer de på skolen en dag etterpå eller noe. Da er de fortsatt smittsom. Man skal være hjemme i 48 timer (2 døgn) etter man har kastet opp, og hvis alle hadde fulgt denne regelen kan det hende at mange færre hadde fått omgangssyke. Si dette til læreren din, og kanskje du ikke får omgangssyke på lenge.

JK skrev:

Min mor lærte meg for mange år siden å ta ei teskje med hel karve og en klunk akevitt/sprit for å ta knekken på bakteriene i magen, når spysjuka er i omløp. Jeg har selv gjort dette i tjuefem år, og min mor i førtifem. Ingen av oss har kastet opp siden barndomsåra/tidlig ungdomstid, selv om familien har ligget rundt oss og vært dårlige. Dette blir gjort hver morgen og/eller kveld, så lenge noen omkring oss er sjuke. Karven er ekkel å svelge, akevitten og spriten like så, men vel verdt det.

Ag74 skrev:

Tanta mi anbefalte å koke opp cola for så å la det koke i 2 til 3 minutt og avkjøl til kroppstemperatur. Drikk så dette i små mengder av gangen ofte.

Ikke så gøy skrev:

Jeg har nettop hatt omgangssyken. det er ikke noe gøy akkurat. Jeg er på bedringens vei heldigvis. Det er helt forferdelig mens det står på, men det er så deilig når du er ferdig med oppkastet. Jeg tror alltid jeg er ferdig med spyingen etter første gangen, men så ender man jo alltid med å spy igjen. Minst to ganger til. Jeg er egentlig vant til å kaste opp fordi jeg har laktoseintoleranse på høyeste grad. Så jeg kaster opp ganske ofte.

Ei bekymra jente skrev:

Jeg er 14 år og er også veeeldig redd for å kaste opp. Sist gang jeg haddr omgangssyke gikk jeg i 2. klasse og det vsr helt forferdelig. I juleferien dro vi til England, og da våknet jeg midt på natta og kastet opp. Neste morgen satt jeg på do med diare en gang, så ga det seg. Men etter dette har jeg vært små kvalm etter måltid. Ikke så mye at det plagde meg, men likevel irriterende. Men den siste måneden har det blitt så mye verre at jeg klarer så vidt å få meg i noe om dagen. Jeg pleier å gå rundt i huset, bare for å føle meg mindre kvalm. Det hjelper litt men ikke mye. Det føles som om jeg skal spy, og det er en helt forferdelig følelse. Jeg fortalte ingenting til foreldrene mine i starten fordi jeg tenkte at de ikke kom til å ta meg på alvor.

Jeg brukte samarin i noen dager, og det hjalp litt. Endelig dro jeg til fastlegen på mandag, og hun ga meg bare resept på noen tabletter. Jeg tok dem i to dager, og for hver gang ble alt mye verre enn før jeg tok samarin. Så igår ga mamma meg noen andre tabletter, og det føltes som jeg skulle spy. Jeg ble livredd. Jeg la meg og våkna opp kvalm idag. Nå ligger jeg i senga er livredd for å stå opp. Jeg må sykt mye på do, men er redd for å kaste opp. Hva skal jeg gjøre?

Trøtt og kvalm skrev:

Jeg sitter her og er så forferdelig kvalm. Det begynte først med vond hals for ca. et døgn siden. Deretter har jeg tatt noen halspastiller, men da tok det ikke lang tid før jeg ble helt sykt kvalm. Nå er halsen mye bedre, men til gjengjeld så sitter jeg her og er helt sykelig kvalm. Jeg har prøvd å drikke vann med kullsyre, appelsinjuice, har prøvd å spist et eple og ligger her nå med en kald klut på pannen. Ingenting har setting til å funke. Med en gang jeg legger hodet ned i et forsøk på å sove, kommer kvalmen som en flodbølge jeg absolutt ikke har kontroll på. Klokka er nå over halv tre på natta, og jeg holder på å sovne sittende, men akkurat i det øynene lukker seg, kommer denne flodbølgen. Noen tips?

Sølvi skrev:

Så ble det min tur. Ja, det smitter veldig. Først mor så bror og så meg. Etter mange omganger fant jeg fram ingefærrota. Jeg skrapet noe av den i te-en. Jeg har på følelsen av det stilner nå. Det er verdt å prøve for alle.

Mel skrev:

Emetofobi /oppkastangst er en reell fobi som det er utrolig slitsomt å leve med. Jeg ser det er flere som bagatelliserer nettopp dette, og dere burde skamme dere. Noen er mørkeredde andre har høydeskrekk å noen liker ikke edderkopper og noen har emetofobi, alle disse er reelle fobier som mange sliter med. Det forventes ikke at dere skal forstå oss som lider av en eller annen fobi, men respekter det.

Jeg sliter veldig med emetofobi, men har ikke kastet opp på over 25 år. Alt man kan gjøre er det en føler er best for deg å som gir deg trygghet. En fobi er frykt for frykten å det eneste som kan hjelpe er å selv finne en måte å takle det hele på. Lykke til alle sammen.

Anonym skrev:

Jeg bare lurer på om at spysyke kan være farlig vis du er undervektig?

Ungdom skrev:

Jeg våknet i 2 tiden inatt og følte meg meget kvalm. Jeg lå til klokka 3 og gikk deretter ned og kastet opp i do. Klokken er nå 13.40 å jeg har kastet opp ti ganger siden inatt. Sist gang jeg kastet opp var rett før jeg gikk innpå denne siden. Jeg har allerede fått noen storflasker cola og har ikke sett tv siden halv 4 i natt. Jeg bare ligger og kaster opp mens mamma tømmer bøtta. Mamma ga meg også hånd-destileringsskum. Jeg skal bruke de kloke rådene her så jeg blir frisk. Takk for alle rådene.

Melissa skrev:

Nå har jeg ikke lest alle kommentarer her, men det virker som at det er mange med angst for oppkast som titter innom her så da føler jeg at jeg må dele. Det dere har har et navn, nemlig emetofobi. Eller emetophobia på engelsk. Google det så finner dere mye. Cure your emetophobia and thrive er en bok som har kurert mange. Jeg har dette selv og jobber intenst med å bli kvitt det nå. Lykke til til dere alle.

Anonym18 skrev:

Jeg sliter med kvalme, er kvalm hele tiden. Det er mest psykisk vet jeg da. Jeg er livredd for og spy, men jeg ligger nå her og aldri spyr. Jeg har ikke spydd på 7-8 år, men det er godt og ikke være alene.

Frustrert venninne skrev:

Nå har jeg endelig fått besøk av min beste venninne på hytta, så skal vi være her hele påsken. Dette er noe vi hadde gledet oss veldig til, og vi kom opp i dag. Så ble venninna mi syk og kaster opp i ett sett. Jeg håper jo at hun skal bli frisk, så jeg går igjennom alle slags tips. Jeg håper dette funker.

Thomas skrev:

Ser noen si pepper skal funke mot kvalmen når man har omgangsjuke. Det er bare tull. Jeg har vært våken i natt og spydd mellom 10 og 20 ganger. Sinnsyke magesmerter og veldig kvalm. Diare og. Det eneste som har funka litt midlertidig er pusteøvelsene nevnt ovenfor og hard massasje under føttene. Klemme under fotsåla. Det er vondt, men bedre en smerten i magen.

Tina skrev:

Det beste rådet for omgangssjuka er å la det komme ut når det vil ut, enten det er den ene veien eller den andre. Selv syns jeg Coca-cola er best, siden det smaker akkurat det samme på tur ned som på tur opp. Pluss Ritz-kjeks når man føler at magen kan holde på det. Det jeg synes er værst er de intense smertene i magen.

Livredd skrev:

Jeg er livredd oppkast. Hver gang jeg hører at noen er kvalme (uten at de har kastet opp eller noe), så blir jeg livredd, skjelven og småkvalm selv. Jeg blir det hvis noen kaster opp på tv også, både fake og ekte. Har dere noe tips mot det?

Nina skrev:

Forrige gang jeg kastet opp var da jeg gikk i sjette klasse. Nå har jeg blitt tyve og fikk omgangssyken i går. Jeg var livredd for å kaste opp, men jeg har funnet ut at følelsen etterpå er utrolig behagelig. Ingen kvalme eller vondt i magen. Bedre å se positivt på dette enn å syte.

Bleh skrev:

Jeg ligger nå på badet og bare venter på å spy. Det er rett og slett ille. Jeg vil heller ikke gå noe sted, er så dårlig.

Maren skrev:

jeg har omgangssyke akkuratt nå og det er helt forferdelig. Kjenner hele kroppen verker og feberen stiger. Jeg drikker bare vann fordi jeg er så redd for å kaste opp igjen. Godt å se at jeg ikke er alene.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5 6 7
Diskuter kvalme og omgangssyke

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vannblemmer

Jeg har vannblemmer som har sprekk etter å ha godt på krykker. Har noen noe ti...

Nyrestein

Jeg fikk et råd for mange års side da jeg fikk nyregrus. Spis jevnlig gammelos...

Soppinfeksjon

Eddik, salt og sprit/hånddesinfeksjon fungerer veldig bra. Jeg har nylig hatt s...

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...