Kvalme og omgangssyke - kjerringråd

Vi har fått inn et råd mot kvalme og omgangssyke.Det går som følger: Dersom du har omgangssyke, eller er syk på noen som helst måte, er søvn og hvile den beste medisin. Sørg for å ligge med hodet høyt, støttet behagelig opp så nakken får være så rett som mulig. Pass på at rommet du ligger i til enhver tid er godt luftet. (Bor du sammen med noen kan du jo spørre om han eller henne kan lufte ca. hvert femtende minutt?

En annen utrolig viktig ting er drikke. Drikk hvert femte minutt og varier det du drikker for å få i deg litt næring. Det beste du kan drikke mot kvalme er farris, men for å variere bør du også drikke vanlig vann, juice, saft, brus (cola, sprite og solo er best) kaffe og te. Ikke melkedrikker eller alkohol, da blir du enda kvalmere! Magen trenger ro. Sov mye. Tenk på pusten og pust dypt inn når du kjenner at kvalmen blir for ille. Hvis du må kaste opp må du kaste opp, så sørg for å ha bøtta i nærheten.

Når det gjelder lys bør du ha for gardinene og heller ha en nattlampe på, men ikke mot ansiktet, d den gjør kvalme verre. Når du ikke er kvalm lenger må du huske på det at magen er sliten etter alle brekningene, så ikke spis en haug med mat like etter en omgangssyke, da kan du få tilbakefall. God bedring, sier ei som mener kvalme er det verste som fins.

Cola mot kvalme og omgangssyke
Cola mot kvalme og omgangssyke : Foto : kjerringrad.com

Ag74 skrev:

Tanta mi anbefalte å koke opp cola for så å la det koke i 2 til 3 minutt og avkjøl til kroppstemperatur. Drikk så dette i små mengder av gangen ofte.

Ikke så gøy skrev:

Jeg har nettop hatt omgangssyken. det er ikke noe gøy akkurat. Jeg er på bedringens vei heldigvis. Det er helt forferdelig mens det står på, men det er så deilig når du er ferdig med oppkastet. Jeg tror alltid jeg er ferdig med spyingen etter første gangen, men så ender man jo alltid med å spy igjen. Minst to ganger til. Jeg er egentlig vant til å kaste opp fordi jeg har laktoseintoleranse på høyeste grad. Så jeg kaster opp ganske ofte.

Ei bekymra jente skrev:

Jeg er 14 år og er også veeeldig redd for å kaste opp. Sist gang jeg haddr omgangssyke gikk jeg i 2. klasse og det vsr helt forferdelig. I juleferien dro vi til England, og da våknet jeg midt på natta og kastet opp. Neste morgen satt jeg på do med diare en gang, så ga det seg. Men etter dette har jeg vært små kvalm etter måltid. Ikke så mye at det plagde meg, men likevel irriterende. Men den siste måneden har det blitt så mye verre at jeg klarer så vidt å få meg i noe om dagen. Jeg pleier å gå rundt i huset, bare for å føle meg mindre kvalm. Det hjelper litt men ikke mye. Det føles som om jeg skal spy, og det er en helt forferdelig følelse. Jeg fortalte ingenting til foreldrene mine i starten fordi jeg tenkte at de ikke kom til å ta meg på alvor.

Jeg brukte samarin i noen dager, og det hjalp litt. Endelig dro jeg til fastlegen på mandag, og hun ga meg bare resept på noen tabletter. Jeg tok dem i to dager, og for hver gang ble alt mye verre enn før jeg tok samarin. Så igår ga mamma meg noen andre tabletter, og det føltes som jeg skulle spy. Jeg ble livredd. Jeg la meg og våkna opp kvalm idag. Nå ligger jeg i senga er livredd for å stå opp. Jeg må sykt mye på do, men er redd for å kaste opp. Hva skal jeg gjøre?

Trøtt og kvalm skrev:

Jeg sitter her og er så forferdelig kvalm. Det begynte først med vond hals for ca. et døgn siden. Deretter har jeg tatt noen halspastiller, men da tok det ikke lang tid før jeg ble helt sykt kvalm. Nå er halsen mye bedre, men til gjengjeld så sitter jeg her og er helt sykelig kvalm. Jeg har prøvd å drikke vann med kullsyre, appelsinjuice, har prøvd å spist et eple og ligger her nå med en kald klut på pannen. Ingenting har setting til å funke. Med en gang jeg legger hodet ned i et forsøk på å sove, kommer kvalmen som en flodbølge jeg absolutt ikke har kontroll på. Klokka er nå over halv tre på natta, og jeg holder på å sovne sittende, men akkurat i det øynene lukker seg, kommer denne flodbølgen. Noen tips?

Sølvi skrev:

Så ble det min tur. Ja, det smitter veldig. Først mor så bror og så meg. Etter mange omganger fant jeg fram ingefærrota. Jeg skrapet noe av den i te-en. Jeg har på følelsen av det stilner nå. Det er verdt å prøve for alle.

Mel skrev:

Emetofobi /oppkastangst er en reell fobi som det er utrolig slitsomt å leve med. Jeg ser det er flere som bagatelliserer nettopp dette, og dere burde skamme dere. Noen er mørkeredde andre har høydeskrekk å noen liker ikke edderkopper og noen har emetofobi, alle disse er reelle fobier som mange sliter med. Det forventes ikke at dere skal forstå oss som lider av en eller annen fobi, men respekter det.

Jeg sliter veldig med emetofobi, men har ikke kastet opp på over 25 år. Alt man kan gjøre er det en føler er best for deg å som gir deg trygghet. En fobi er frykt for frykten å det eneste som kan hjelpe er å selv finne en måte å takle det hele på. Lykke til alle sammen.

Anonym skrev:

Jeg bare lurer på om at spysyke kan være farlig vis du er undervektig?

Ungdom skrev:

Jeg våknet i 2 tiden inatt og følte meg meget kvalm. Jeg lå til klokka 3 og gikk deretter ned og kastet opp i do. Klokken er nå 13.40 å jeg har kastet opp ti ganger siden inatt. Sist gang jeg kastet opp var rett før jeg gikk innpå denne siden. Jeg har allerede fått noen storflasker cola og har ikke sett tv siden halv 4 i natt. Jeg bare ligger og kaster opp mens mamma tømmer bøtta. Mamma ga meg også hånd-destileringsskum. Jeg skal bruke de kloke rådene her så jeg blir frisk. Takk for alle rådene.

Livredd skrev:

Jeg er livredd oppkast. Hver gang jeg hører at noen er kvalme (uten at de har kastet opp eller noe), så blir jeg livredd, skjelven og småkvalm selv. Jeg blir det hvis noen kaster opp på tv også, både fake og ekte. Har dere noe tips mot det?

Nina skrev:

Forrige gang jeg kastet opp var da jeg gikk i sjette klasse. Nå har jeg blitt tyve og fikk omgangssyken i går. Jeg var livredd for å kaste opp, men jeg har funnet ut at følelsen etterpå er utrolig behagelig. Ingen kvalme eller vondt i magen. Bedre å se positivt på dette enn å syte.

Bleh skrev:

Jeg ligger nå på badet og bare venter på å spy. Det er rett og slett ille. Jeg vil heller ikke gå noe sted, er så dårlig.

Maren skrev:

jeg har omgangssyke akkuratt nå og det er helt forferdelig. Kjenner hele kroppen verker og feberen stiger. Jeg drikker bare vann fordi jeg er så redd for å kaste opp igjen. Godt å se at jeg ikke er alene.

Madde skrev:

Jeg føler med dere. Jeg hadde oppkast hele natt til fredag. Har heldigvis ikke kastet opp siden tidlig på fredag, men fortsatt er jeg kjempeslapp. Jeg blir uvel bare jeg står, og pulsen er sikkert oppi 200 bare jeg går til do. Det er slitsomt. Jeg drikker 50\50 med farris og eplejuice, pluss litt mariekjeks. I dag har jeg trøkket i meg litt mer, blant annet litt havregrøt kokt på vann(da melk rett og slett er farlig å få i seg hvis man har omgangssyke). Så husk å holde dere unna melk minst 1 uke etter oppkast.

Meg skrev:

Det er jo ingen som liker oppkast å omgangsyke, men det finnes ingen grunn til å ha fobi mot å spy. Dessuten, de fleste av dere som ikke har spydd siden dere var barn, vil huske det som traumatisk, men det er det ikke. Det er så enkelt som at kroppen sier ifra, nå er det bakterier ute å går, så nå må vi gjøre noe med det. Det er bestandig en grunn til at man spyr uansett. Når man er blitt eldre, så kan det ikke sammenlignes med hvordan det var i barndommen. Bit det i dere. Om man holder det inne så går man bare lengere med bakteriene i kroppen, og kan da ende med flere uker med kvalme. Bli voksne nå, det er faktisk ikke så ille som dere tror. Man føler seg så mye bedre etterpå.

Kilden skrev:

Jeg har akkurat vært i gjennom en solid runde med omgangssyke. Tror kanskje jeg ikke tålte den thai-maten jeg trøkka i meg tidligere. Alt kom i allefall ut igjen fra begge ender. Det hele var over en periode fra 5 om morgenen til klokka 12. Ingen søvn, og jeg lå i senga rett ut, uten noe energi. Omgagnssyke er det værste jeg vet om. Nå er utfordringen å prøve å spise litt og litt.

Syking skrev:

Jeg hater omgangssyke og har det akkurat nå. Det gjør så vondt, men det hjelper litt med cola. Hver gang jeg legger meg nedpå for å prøve å få litt søvn blir jeg bare enda verre, og må hoppe ut for å få det alt ut begge veier.

Lei av å være syk skrev:

Tusen Takk folkens. Dette hjalp meg.

Ingrid18 skrev:

Jeg kjenner meg igjen i følelsene til mange av dere som er redde for å kaste opp. Selv har jeg levd med emetofobi (fobi mot oppkast) og generell angst nesten hele livet. I løpet av de siste par årene har det bare blitt verre. Jeg blir veldig vaktsom om vinteren når fæle virus er ute og går, og det hender jeg våkner opp midt på natta fordi jeg er så engstelig at jeg blir kvalm. Kjenner at jeg er uggen i magen nå, til og med. Det er en skikkelig kjip fobi å leve med, da noen føler seg konstant kvalme og blir utrolig stressa og engstelig når det er mye prat om sykdom som går. Heldigvis kan man finne trøst hos andre som lider av det samme. Jeg trodde jeg var den eneste som hadde en slik fobi før jeg fant ut at det hadde et navn og at det faktisk var en veldig vanlig fobi å ha, så ikke fortvil, dere som føler dere utafor pga. oppkastangsten.

Ida skrev:

Jeg ligger i skrivende stund og er ganske kvalm. Jeg husker sist gang jeg var kvalm og innså at jeg kom til å kaste opp. Jeg var livredd. Så kastet jeg opp, og det var ikke så ille. Men tilbake til nå, jeg er som sagt ganske kvalm, og kjenner jeg har mest lyst til å kaste opp, for da er jeg helt frisk etterpå. Samtideig som jeg håper litt på at kvalmen skal gi seg.

Siren skrev:

Husk at det å kaste opp faktisk er et sunnhetstegn. Det betyr at kroppen kvitter seg med evt. bedervet eller giftig mat som den har fått i seg. Det er absolutt ikke noe moro å ha omgangssyke, det kan jeg skrive under på. Jeg pleier å verke i hele kroppen i to-tre døgn når det står på. Har heldigvis bare hatt det fire ganger som voksen.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5 6 7
Diskuter kvalme og omgangssyke

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...

Hemmelig nummer

Telefonselgere ringer hele tiden, fra Østerrike, Ungarn, England osv. Jeg vil h...