Rødme - kommentarer side 12.

Fortsettelse av kommentarer fra side 11 om rødme.

Tyren 1963 skrev:

Flott å høre at det er noen som er fornøyde etter operasjon og vil dele det med oss rødmere. Vi hører naturligvis mest fra de som ikke er fornøyde da de fremdeles leter etter svar og løsninger, sånn er det.

Inger 50: kuttet de nervene dine eller brukte de clips?

Inger 50 skrev:

Jeg vil si det så sterkt at jeg har fått et mye mer avslappet liv etter inngrepet jeg gjorde for et halvt år siden. Ingen har sagt at jeg rødmer etter operasjonen og jeg føler heller ikke at jeg blir varm og rød i fjeset lenger. Jeg tør å si akkurat det jeg har på hjertet. Jeg vet at jeg ikke blir rød og jeg tør derfor til og med å gå inn i samtaleemner jeg før ikke torde å begi meg utpå. Nå er jeg glad når noen ber meg med på ting, angsten for å rødme holder meg ikke lenger hjemme slik det begynte å bli den siste tida før operasjonen. Jeg kan møte folk på butikken, smile og prate og slipper den intense anstrengelsen jeg kjente for å unngå blikk, mennesker. Det er helt tullete å være redd for sånt, men bare vi som vet hva rødmeangst er for noe kan forstå det.

Jo, jeg svetter mer enn jeg gjorde, og merker at jeg svetter mer når jeg har fokus på det, kjenner etter. Men det synes nå i allefall ikke sånn som rødmingen gjorde og det er til å leve med. Her er det kanskje å velge mellom to onder men for meg var rødmingen mye verre. Jeg trener også mye, merker ikke at operasjonen har gjort noe med kondisjonen min. Jeg svetter mer enn elllers, men det er jo ikke uvanlig at andre som trener også gjør. Fint å høre at svettingen din har avtatt litt (forrige innlegg). Tror du det også kan ha litt med at du ikke lenger er så redd for å bli svett og dermed svetter mindre eller tror du det har en fysisk forklaring?

Slutt på rødmingen med operasjon skrev:

Søren heller, jeg mistet alt jeg hadde skrevet. Nå blir det langt kortere.

Kom tilfeldig over denne siden i leting etter en artikkel fra aftenposten om en bok om nerver gjennom historien. Jeg ble nemlig kvitt rødmeplagene etter operasjon hvor nervene til ansiktet fikk klemmer på.

Jeg rødmet nok som helt ung, men det var ikke et problem før noen kommenterte det da jeg studerte tidlig i 20 årene. Etter 2-3 runder med kommentarer så merket jeg det selv, og det ble verre og verre.

Da vi bodde mange år i varme texas så tok det helt overhånd, og jeg rødmet i tide og utide – også helt uten grunn (les: uten å være flau eller noen andre grunner som er typisk utløsende for normale). Det ble så ille at jeg nesten ble deprimert av det. Jeg unngikk folk og samtaler. Jeg kikket bort og ble forferdelig selvbevisst. Jeg gråt til kjæresten min og det var virkelig ille, spesielt fordi de fleste jo trodde det var en grunn hvis jeg rødmet, og det ble umulig å forklare at det ikke var det, for da virket alt jo bare enda dummere.

Så kikket jeg på nett og leste om denne operasjonen. Det viste seg at den ledende kirurgen på slike operasjoner jobbet i samme by – folk valfartet dit fra hele USA og også fra andre land. Dr.Garcia, het han.

Jeg fikk time og ble undersøkt (det var jo lett, jeg rødmet jo så snart han så på meg) og det viste seg at folketrygden dekket operasjonen.

16.mai 2003 la jeg meg under kniven og da jeg våknet var det vekk. Enkelt og greit. Helt snodig følelse. I operasjonsrusen hjemme malte jeg – og ikke før nå slår det meg at det er ganske komisk at det jeg malte var en knallrød bakgrunn som jeg helte blått over.

Brått var jeg hvit og matt som en porselsensdukke i huden – vel, jeg ble jo brun av solen, da. Men det var så rart å være så hvit og fin. Jeg hadde jo svettet mye i ansiktet også, og det ble også vekk.

Bivirkningene var tydelige: Jeg begynte å svette mye mer på kroppen. Den første sommeren var det virkelig mye på ryggen, brystet og i knehasene. Men så var det jo varmt i texas også. I Norge svettet jeg ikke like mye, men fortsatt mer.

Svettingen har avtatt og plager meg ikke så mye. Jeg har vel bare innsett at jeg som litt introvert type med et aktivt sympatisk nervesystem setter i gang med svetting (eller rødming før da) lett når jeg får oppmerksomhet eller snakker mye.

En annen bivirkning har vært at hendene mine ble knusktørre. Det merket jeg ikke før vi flyttet til tørre, kalde vinternorge. Hendene sprakk opp mellom fingrene og ble hvite og flassete der også, og det ble skikkelig ekkelt å ta på spesielt syntetiske klær, Men det er definitivt verdt bivirkningene.

Jeg har også funnet gode håndkremer etter mye leting, som funker, så hendene er fine. Må bytte håndkrem innimellom, men det er ok. Når det er fuktig luft går det bra uten.

Nå er det gått 7 år siden operasjonen og jeg rødmer fortsatt ikke, selv om det har skjedd i et par ekstreme situasjoner hvor det har vært veldig varmt og veldig god grunn til å rødme. Så det er mulig noe har grodd tilbake over klemmene, men i såfall er det lite, eller jeg er bare helt ute av den onde (mentale) sirkelen.

Så det var min historie. Jeg føler virkelig med dere rødmere, og anbefaler operasjonen på det varmeste faktisk. Det gjorde stor forskjell på mitt sosiale liv i den forstand at jeg ikke ble så redd for å snakke eller bli snakket til. Ja, det er jeg da overhodet ikke lenger.

Rød i fjeset skrev:

Jeg hater å være rød i ansiktet hele tiden. Det er så irriterende og ikke minst flaut. Jeg tør nesten ikke å gå ut av og til, og jeg er bare 17 år. Det har ødelagt for meg på skolen hvor jeg har masse fravær og får dårlig karakter muntlig på grunn av at jeg blir så rød og føler jeg hovner opp. Jeg holder på med en krem som heter Skinoren nå, noen som vet om den hjelper mot rødhet i ansiktet? Har ikke sett noen forskjell ennå men har bare brukt den i 1

Rødtryne skrev:

Jeg ble så glad når jeg fant denne siden. Å se så mange andre plages med det samme problemet som meg er så lettende. Har lest igjennom veldig mange innlegg og skulle tro noen stod i mine sko? De skriver akkurat det jeg ville ha skrevet. Har ikke fortalt noen om det. Bestevenninna mi ler bare, så hun kan jeg ikke gå til. Tror jeg skal prøve den kremen som alle har anbefalt.

32j skrev:

Til alle. Jeg synes vi rødmere skal tenke at i vår kyniske verden er det jammen godt at det sitter noen følelsesmennesker rundt omkring. Jeg rødmer lett når det er snakk om personlige temaer, og dettte tror jeg skyldes at jeg er en følsom person som er ydmyk, privat og viser stor (kanskje for stor) respekt for andre mennesker.

Røde meg skrev:

Noen som vet om noen kremer eller noe som kan hjelpe mot rødming?

Gutt 17 skrev:

jente 16: Jeg har desverre ingen tips med framføringer og sånt. Jeg har hørt at vist man tar en isbit i munnen før fremføringer så blir du ikke så varm eller noe men jeg vet ikke. Jorun: Det e vanskelig å ikke tenke på at jeg rødmer når jeg blir glovarm og det stikker i ansiktet mitt nesten. Det er ikke bare under fremføringen jeg blir rød, men jeg er alltid rød i ansiktet og blir verre i temperatur forskjeller, mat typer og vist jeg blir stresset eller flau. Ellers er jeg rød hele tiden så veldig vanskelig å ikke tenke på det, men jeg skjønner hva du mener.

Jorun skrev:

Gutt 17 : Ikke tenk på at du rødmer. Hvis du bare tenker på selve fremføringen å ikke at du kanskje er knall rød i trynet, så er det ikke alltid du blir rød, iallefall er det sånn med meg.

Jente 16 skrev:

Gutt 17: Jeg skal faktisk ha framføring i dag, bare i 5 minutter eller noe, men knall rød blir jeg nok uansett. Det verste med framføringer må være at jeg merker at jeg blir glovarm i hele meg, og at jeg begynner bare å tenke på at jeg ikke må rødme. Har du noen tips?

Gutt 17 skrev:

Hei jente 16.Jeg har det samme som deg. Jeg går på studiespesialisering også på videregående, og hver gang jeg sier noe i klassen blir jeg rød, eller hvis jeg snakker med en lærer alene. Det er veldig ubehagelig.

Jente 16 skrev:

Den røde jenta: Jeg føler akkurat det samme som deg. Jeg går på videregående, på studiespesialisering, og vi har ofte framføringer og det å være muntlig aktiv er viktig. Hver gang jeg sier noe i klassen merker jeg at jeg blir glovarm i hele fjeset, og blir nok mest sannsynligvis knall rød også, så fremføringer er ikke akkurat noe jeg ser fram til.

Noen som har tips? Jeg vil ikke ta noen operasjoner eller noe sånt, men heller endre på hvordan jeg selv er, hvorfor jeg reagerer slik som jeg gjør osv.

Den røde jenta skrev:

Jeg trodde at de bare var meg som slet med dette, men heldigvis er det ikke det. Jeg hater å bli rød og det skjer hele tiden, selv om jeg ikke er flau. Det tror jeg har ført til at jeg har blitt en veldig sjenert jente. Det er ikke alltid jeg gidder å si hva jeg mener for jeg vet jeg kommer til å bli rød. Det fører til at jeg får dårlige muntlige karakterer. Denne siden hjalp meg utrolig mye. Jeg føler meg ikke alene lenger.

Jeg er bare 14, snart 15 år, så jeg tror jeg er litt for ung til å ta opperasjoner. Så er det noen som har noen tips til å bli kvitt rødmingen uten opperasjoner? Hva heter den kremen egentlig?

Gutt skrev:

Noen som vet hva en operasjon koster? Jeg har blitt små mobbet i ca 2 år men det har ikke brydd meg. Men over til rødming, når jeg rødmer noen ganger tenker jeg bare inni meg "hva skjer?". Så går det over med en gang. Men når folk komenterer er det ikke lett å slippe unna med det.

Frøken Rød skrev:

Jeg begynner desverre ikke på angstmestringskurs før i august. Det går et kurs nå som jeg var velkommen til å delta på da jeg fikk høre om det, men siden det allerede hadde begynt for tre uker siden ønsket jeg ikke å komme inn i en allerede etablert gruppe. I mellomtiden håper jeg at psykologen kan få meg inn på et litt mer riktig spor. Jeg lurer også på om noen har blitt bedre av å bruke angstdempende medisiner.

Read face skrev:

Kan noen nevne kremer eller piller mot rødming?

Tyren 63 skrev:

Frøken Rød: Så flink du er som tar tak i det. Kjempetøft å melde seg angstmestringskurs, skjønner at du er spent. Jeg får angst bare ved tanken. Du skal være stolt at tør. Veldig spent å høre resultatet av kurset. Når begynner du på kurs?

Frøken Rød skrev:

Vil bare si at jeg nå har hatt min første time hos psykolog. Dette gikk veldig fint, og jeg kjente meg letta da jeg gikk derfra.Men jeg rødma like mye i dag. Rom ble ikke bygd på en dag heller. Jeg skal dessuten på angstmestringskurs som går over 8-10 ganger. Dette er jeg veldig spent på, samtidig som jeg har stor tro på det, og gleder meg faktisk litt også da jeg håper dette vil hjelpe meg. Men mest av alt gruer jeg meg selvsagt helt vilt. Ikke nok med at jeg rødmer ovenfor kjente ved å snakke om dagligdagse ting, men nå skal jeg snakke med vilt fremmede om rødming. Uansett, jeg skriver mer her senere for å informere dere om hvordan det går. Kanskje vil det inspirere andre til å søke hjelp, før dere velger operasjon.

Gutt skrev:

Til: Gutt: Har vært hos hudlege. Der jeg fikk vite at grunnen til at jeg blir rød i varme og ellers rødmer lett er pga jeg har tynn hud til blodårene eller noe i den dur. Jeg husker ikke helt ordrett, men det var der omkring. Deretter har jeg brukt CPT laser (tror det er det det heter) som har gitt meget god effekt, men desverre bare i kort periode. Den første gangen ga det effekt litt over en uke, der jeg merket at jeg ikke ble så rød, men deretter har effekten kortet ned i tid. Den 4 gangen merket jeg kun synlig effekt i 2-3 dager. Dette er sikkert litt individuelt, men kan være verdt et forsøk. Blir dog dyrt i lengden da en gang koster omkring 1500.

Men for å skrive noen personlige erfaringer, så går rødmingen i bølgedaler. Merker at innimellom er det ikke plagsomt, og dette hjelper på og gjør meg litt offensiv. Tar gjerne ordet først i samtaler osv. og det gir selvtillit og fører til at man bygger selvtillit. Men i andre perioder kan man ha mange andre ting man brygger på, som stresser en og da er rødmingen ekstrem. Merker også at det kalde været nå gjør at temperatur skiftet fra ute til inne fort kan gjøre en rød i ansiktet.

Mye er nok psykologisk, men det er klart man blir lett nedbrutt når man har en periode hvor man føler ting er på gli og rødmingen ikke så sterk, for deretter at man plutselig er tilbake i det gamle mønsteret.

Lurer på å snakke med enten en psykolog eller noen som har erfaring på temaet, men merker det sitter litt inne. Et tiltak man må tørre å ta fatt på. Problemet er at man ikke er keen på å gå til en lege som har nada med peiling på temaet, og ikke få den feedbacken og forståelsen man forventer. Jeg håper fortsatt at dette ikke er en tilstand som en må leve med livet ut, for det er tidvis meget hardt sosialt, men man ser jo at det ikke finnes noen vidunerkur som gjør at en slutter å rødme. Desverre, for da hadde jo ikke dette vært noen sak.

Det er viktig at en holder motet oppe og prøver å være positiv. Vet selv hvor ille dette er, og vil for alt i verden kvitte meg med rødming. Dog må man tenke på at det er mange lidelser i verden som er langt verre en rødming, selv om det ikke føles sånn der og da når man merker varmen kommer i kinnene og man blir rød.

Synes det forøvrig er slapt det tilbudet som er i Norge angående rødming. Vi som sliter med dette vet hvor tungt det er, og i mange settinger holder det oss tilbake. Det burde vært mer ifnormasjon rundt dette og lettere å komme i kontakt med folk en kan snakke med. For det går utover psyken, og i verste grad blir det helt klart vel så psykisk problem som fysisk. Det verste er jo ikke rødmingen, men hva man tenker at folk tror om enn når man rødmer i f.eks en situasjon hvor en egentlig ikke er flau. Noen ganger kommer rødmingen bare at en kan sitte for seg selv og begynne å tenke på rødming, og at det er nok.

Har selv lenge vurdert operasjon, men føler at enten funker det å gir en positiv effekt, ellers så forverrer det situasjonen. Er ikke en lett avgjørelse, og hvor skal man henvende seg for å å en vurdering og informasjon rundt dette? Skulle ønske at informasjonen var lettere tilgjengelig.

Føler med dere alle, men det at en ser at flere sliter med dette er en hjelp, for ofte føler man seg veldig alene som rødmer. Hold motet oppe, selv om det er vanskelig, jeg tror på at om man ikke kan kvitte seg totalt med problemet kan man bearbeide det og gjøre hverdagen enklere.

Tyren 63 skrev:

Frøken Rød: Du lurer på når vi andre rødmer. Jeg rødmer akkurat i samme situasjoner som deg! Mest når jeg treffer folk jeg kjenner litt fra før hvor jeg må fortelle om meg selv og hva jeg driver med for tiden. Det skjer også i kaffe/middagsbesøk hos nære venner og familie. Det værste er at jeg kan bli misforstått innimellom som i situasjoner der venner/samboer kan tulle med meg å si ting som gjør at jeg føler meg skyldig uten å ha gjort noe galt. Og at de da i tillegg spør hvorfor jeg rødmer. Det er rett og slett i de situasjonene jeg er i fokus.

Jeg lurer på en ting mht til bivirkninger som sterk svetting etter rødmeoperasjon: Finnes det ikke medikamenter som gjør at en svetter mindre? Det er jo så mye å få tak i på markedet i disse dager.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20 21
Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...