Rødme - kommentarer side 19.

Fortsettelse av kommentarer fra side 18 om rødme.

Oslomann skrev:

Hei, nå er det litt over et halvt år siden jeg tok operasjon for rødming og tror ikke jeg har rødmet enda. Det har kanskje vært nære på et par ganger, men det kan ha noe med at jeg fortsatt tenker på det hele tiden. Vet ivertfall at jeg ikke rødmer for ingenting lenger, og det er veldig godt og angrer ikke på operasjon. Jeg svetter nok en god del mer på mage og rygg men i det daglige er det ikke noe problem. Når jeg er på besøk en veldig varm dag svetter jeg nok litt, men ingen som merker noe. Skal jeg klippe grasset eller jobbe i varmen blir t-skjorta våt og må skifte den når jeg er ferdig. I normal tempratur og aktivitet er det ikke noe problem. Slik det er nå så angrer jeg ikke på operasjon og det er godt å slippe å rødme for ingenting. Jeg trenger nok noen år på å bygge meg opp etter mange år med rødming.

Jente 25 skrev:

Til girl23: Kan ikke annet enn å si at jeg vet hvordan det er og det er noe dritt. Hater at folk skal fortelle deg at man rødmer. Å gjør jeg det liksom, oj så rød du ble nå kan folk få seg til å si. Jeg er som du kanskje har lest over operert mot rødme, men jeg kommer ALDRI til å si til noen at de rødmer, jeg prøver da å overse det, for det er det jeg selv ønsket folk skulle gjøre. Er jo noen småting man kan gjøre for å forbedre situasjonen. J19 skriver noe om en krem som hjalp henne. Ellers kan jo psykolog hjelpe noen. Betablokkere hjelper også noen, men må til lege for å få dette. Jeg valgte etter mange års vurdering operasjon da jeg følte mitt eneste store sosiale problem var rødmingen, som rett og slett ga meg litt sosial angst. Det var ikke et lett valg da jeg vet det kan gi store bivirkninger hos noen få. Jeg vurderte min situasjon og fant ut at jeg er villig til å ta mye bivirkninger og likevel få det bedre sosialt. For meg har operasjon (foreløpig) ikke gitt noen store bivirkninger. når det er veldig varmt(eks 30 grader) kan det hende jeg svetter litt mer på ryggen enn før, men ikke så mye at det synes på skjorten, så ikke mye. Mulig jeg ikke svetter mer enn før operasjonen heller, men er så opmerksom på det nå. har også fått tørre hender. Siden jeg ble kvitt min rødme er disse små bivirkningene bare bagateller. Men som jeg sa operasjon er jo drastisk tiltak.

Girl23 skrev:

Jeg har slitt med rødming en stund siden jeg begynte på videregående. Den kom plutselig i ungdomsårene, men jeg har ikke blitt kvitt problemet enda. Jeg rødmer i alle situasjoner, men er jeg sliten rødmer jeg gjerne mye. Jeg kan rødme på jobb, hjemme og ute. Når jeg rødmer klarer jeg ikke å konsentrere meg om andre ting enn det. Jeg får ikke gjort noenting da. Jeg hater kommentarer av andre når jeg rødmer: oi så rød du var, går det bra med deg? nå er du veldig rød? Nå rødmer du mindre? du er mest rød der og der. Hjelp, jeg trenger hjelp rett å slett.

Gutt19 skrev:

Sliter også en del med rødming. Jeg har kanskje et litt spesielt tilfelle: jeg blir nemlig rød i helt tilfeldige situasjoner, som oftest uten noen grunn. Jeg kan f.eks. sitte på jobben i den største sinnsro, og plutselig kjenner jeg den voldsomme rødmen springe ut oppover halsen og i ansiktet. Disse situasjonene er nesten aldri spesielt stressende eller sjenerende, men helt nøytrale. Jeg pleier å puste tungt ut og inn når jeg kjenner rødmen komme, og prøver å slappe av i hele kroppen. Det hjelper ofte. Jeg har tenkt på at større sinnsro gjennom meditasjon kan være til hjelp.

Oslo jente 21 skrev:

Hei alle sammen. Fant denne siden nå og har lest alle komentarene deres. Jeg har det akkurat som dere. Rødmer bare noen nevner navnet mitt omtrent i folkeforsamlinger. Men det har ikke vært sånn hele livet. Det begynte vel i tenårene og har fortsatt siden. Kan ikke dra i familiemiddager eller vennemiddager osv uten å sitte hele tiden å håpe på at ingen skal spørre meg om noe eller sette oppmerksomheten over på meg, slik at jeg rødmer. Og når man sitter å fokuserer så mye på det blir det jo kun værre når det først skjer. Mine tips er å ha en vannflaske i nærheten f.eks i timen på skolen eller møter. Sette seg på første rad under div forelesninger. Hvis du da rødmer er det nesten ingen som ser det og du føler deg tryggere. Ellers er det mye lettere å glemme det hvis man opptrer i halvmørkt rom eller stearinlys belysning, da er det ikke så lett å se det. Har tenkt til å gå til fastlegen og prøve en type betablokkere. Jeg har hørt at det kan virke for noen. Bruker foundation til daglig, men det hjelper ikke noe særlig, vil helst ikke ha på for mye heller. Føler at jeg er så ung enda også. Jeg vil ikke ha det sånn resten av livet. Setter pris på mer info om operasjon, selv om jeg ikke tenker på det helt enda. Fint å kunne snakke med noen om det, for har ikke tatt det opp med vennene mine eller kjæresten min selv om de sikkert ser det iblant.

J19 skrev:

Heisann. Jeg er en jente på 19 år som har slitt med rødming siden jeg var 14-15 år. Det har hindret meg både sosialt og i jobbsammenheng. Jeg har prøvd både betablokkere og psykolog, men ingenting hjalp. Jeg vurderte lenge operasjon, og til slutt gikk jeg til fastlegen min. Etter ca 3 mnd fikk jeg brev av ahus om at jeg står på venteliste. Jeg var rimelig sikker på at jeg ville gjennomføre operasjonen, men etter litt research på nettet, førte det til en god del tvil. Bivirkningene er dramatiske, selv om også mange er heldige med operasjonen. Jeg gjorde litt mer research , og jeg leste noe om en grønn krem som man kunne bruke under make up. I min skepsis, gikk jeg til parfymeriet og spurte etter denne kremen. Jeg fikk en liten krem fra Biotherm som kostet 185 kr. Jeg gikk hjem og tok den på, og så sminke oppå der igjen. Det så overraskende naturlig ut. Da jeg gikk på jobb samme dag, gikk jeg ofte forbi speilet, også da jeg snakket med folk (noe som utløser min rødming), og jeg så at jeg ikke var rød i det hele tatt, tvert i mot var jeg heller bleik. Jeg ble så overrasket over virkningen av den kremen, at nå, bare etter 1 uke, har jeg fått forbedret livskvalitet. Jeg er glad, motivert, og ser heller frem til studiene til høsten, istedenfor å grue meg. Denne kremen må jeg bare anbefale til alle som sliter med rødming, du vil bli overrasket. Jeg kjøpte kremen fra Biotherm på Estetique. Lykke til :)

Mann 60 skrev:

Jeg ble operert i juni 1997. Operasjonen gav meg et nytt liv idet rødmingen var sosialt invalidiserende for meg. Den eneste bivirkningen har vært at jeg blir lett kald på hender og føtter når det er kaldt. Før jeg ble operert hadde jeg prøvd psykofarmaka, betablokkere og psykoterapi uten hell. Dersom man lider av ekstrem ansiktsrødme, tror jeg at operasjonen som kutter stressnerven er det eneste som hjelper.

Jente 25 skrev:

Det er jo trist med så store bivirkninger dere beskriver. Men hvordan kan du vite at svetten kommer så kraftig hos meg bergensmannen? Det er jo mange som tar operasjonen hvert år (over 50 bare på det sykehuset jeg tok det på og vi hører jo ikke fra så mange av de) ps: Jeg er ikke svettefri, men svetter omtrent som før inngrepet.

Bergensmannen skrev:

Kjenner meg utrolig godt igjen i det som dame 44 skriver, men jeg angrer dog ikke på inngrepet Chili er jo bare prikken over ien...hehe. Jeg var der som du er jeg også jente 25, svettefri, rødmefri og i den syvende himmel. Men svetten kommer og den kommer kraftig.

Den røde jente skrev:

Kan alle fra 10 år også videre oppover ha rødme, og finnes det noen krem?

Jente 25 skrev:

Til dame 44. Har lest litt om at det går ann å reoperere slik at de fester sammen nervene igjen. Operasjonen er omdiskutert, men er mange som sier de har blitt kvitt bivirkningene. Dersom du er veldig plaget går det jo ann å vurdere? Uansett kan du prate med vivi i foreningen rød, hvis ikke du alt har gjort det. Hun vet noe om det tror jeg, uansett lykke til.

Jente 25 skrev:

Nå har jeg også tatt operasjonen, litt over 1 mnd siden. Føler rødmen er borte. Jeg er ikke helt sikker om den er helt borte da, for har ikke vært i veldig pinlige situasjoner enda, men rødmer ikke for små ting i hverdagen lenger slik jeg gjorde før og det er bra. Av bivirkninger merker jeg tørre hender, ikke noe annet. Så jeg er veldig fornøyd. Men jeg vet jo det kan komme seinere slik dame 44 skriver. Jeg spurte kirurgen om det er noen forskjell på operasjonen i dag og for 10 år siden, han sa de tar mindre nivåer nå, kun T2. Dette gir mindre bivirkninger mente han. Uansett er jeg veldig fornøyd nå og håper det varer. Hvordan har det gått dere andre som er operert nylig? Oslomann? Jeg er veldig spent på tiden som kommer hvertfall. Vivi sandengen arrangerer treff i oslo 6.6, håper det er fler som kommer. Jeg skal. Det er fint å dele erfaringer.

Dame 44 skrev:

Vil anbefale deg å prøve klips, og ikke brenne over nervene. Jeg tok operasjonen for ca. 9 år siden i Sverige og har fått masse bivirkninger. Bivirkningene blir bare værre for hvert år som går. Det første halvåret hadde jeg ingen bivirkninger bortsett fra tørre håndflater, og det var jo bare helt herlig. Etterhvert begynte jeg å svette mye mer, først på mage/rygg, så til ben, rumpe, lysk, armer og bryst (altså hele kroppen). Ansiktet er det eneste stedet jeg ikke svetter, bortsett fra når jeg spiser surt, søtt, eller krydret mat. Har også begynt å reagere med rødflammete hud i ansikt, hals og bryst hvis jeg drikker alkohol. Jeg tåler ikke varme lenger, så sydenferie er helt uaktuelt for meg - da må jeg i tilfelle ligge ved vannet hele tiden og ikke bruke klær - de blir nemlig helt gjennomvåte av svette. Det er ille nok med den norske sommeren nå. Ellers har jeg også fått veldig kalde føtter og hender. Kan sitte med vifteovn på jobben om sommeren for å varme føttene. Er også veldig urolig i kroppen, og veldig sliten (men det kan selvfølgelig være andre årsaker også). Jeg angrer veldig på operasjonen. Skulle nok bare slitt med rødmingen og kanskje prøvd samtaleterapi i stedet. Når jeg tok operasjonen var det ikke noe valg, da måtte man brenne nervene og det er ikke mulig å gjøre om på. Setter du på klips, vil du kunne angre.

Gutt skrev:

Er det noen som vet om hvilken krem som gjør slik man slutter å rødme eller om det finnes tabletter?

Vivi skrev:

Som dere kan lese over er det mange meninger om ETS. Noen blir kvitt rødme- eller svetteproblemet sitt og slipper unna med større bivirkninger. Andre derimot får store bivirkninger som gjør at man få et enda større problem enn det man hadde før operasjonen. Hvem som får kompensatorisk svette har ingen sammenheng med hvor mye man svetter i utgangspunktet. Siden jeg ble kjent med disse bivirkningene har jeg forsøkt å få norske kiruger til å endre sitt regime på hvordan de fører kontroll med dette. All den tid bivirkningene kan komme både 1, 2, 3 eller 4 år etter operasjonen blir utgangspunktet og svarene på skjemaene pasientene får i etterkant feil all den tid disse blir sendt kun kort tid etterpå. Jeg har foreslått at grensen må settes til fire år etter ETS, men desverre er ikke min påvirkning alene nok til at dette blir gjennomført. Derfor er det viktig at dette inngrepet ikke utføres på tenåringer da det i den alderen er mer hormonellt betinget enn i de tilfellene hvor det fortsetter utover i 20-30-40-årsalderen. Jeg sier ikke at problemet er mindre i tenårene, jeg forstår hvor ille det er å slite med i den alderen hvor venner, det sosiale osv. er et press. I tillegg skal man komme seg gjennom skole og velge utdannelse. Jeg kan forøvrig trøste dere med at det i de aller, aller fleste tilfeller går over av seg selv etter en stund. Men mitt råd er alikevel til alle som vurderer ETS - prøve alle andre alternativer før dere velger operasjon. Det er vanskelig for meg å vite hvilke alternativer som passer for alle. Det er derfor jeg foretrekker å prate med den enkelte for å finne frem til noe som passer å prøve ut først.

Vivi

Jente 22 skrev:

Tusen takk for tips jente 25! Lykke til med operasjonen din. Jeg får bare ta kontakt med fastlegen min, og håpe på en operasjon. Jeg rødmer akkurat i de samme situasjonene, vet akkurat hvordan det er. Jeg klarer ikke å leve med det lenger, hemmer meg så mye å gjøre forskjellige ting. Gruer meg skikkelig om jeg skal møte noen nye, eller lignende fordi jeg er redd rødmingen dukker opp.

Jente25 skrev:

Rødmer uansett om jeg får god kritikk, dårlig kritikk, snakker med noen og det verste; hvis noen tror jeg er skyldig i noe selvom jeg ikke er. Rødmer som bare det og ser jo garantert ut som en skyldig en. Det som er rart er at jeg noen ganger ikke rødmer i det hele tatt. Synes det er rart at jeg rødmer skikkelig en episode og rødmer ikke i en lignende en. Kan være skikkelig utadvendt og andre ganger skikkelig sjenert, så det kommer jo helt sikkert ann på selvtilliten. Prøver å la det gå at jeg rødmer, men kjedelig når jeg møter nye mennesker som ikke vet hvordan jeg er. Har ikke lyst å ta operasjon og ikke glad i piller heller. Må vel bare lære meg å leve med det.

Jente 25 skrev:

Takker for det Oslomann:) Så bra det høres ut som det gikk bra med deg, jeg håper jeg får samme resultat. Til jente 22, nei du er ikke alene. Det er flere sykehus som opererer dette, men siden det er fritt sykehusvalg kan du selv velge. Jeg gikk til min fastlege og sa jeg ønsket å operere ved akershus universitetssykehus siden det er en av de stedene i landet de gjør flest slike operasjoner. Fra jeg var hos fastlegen til operasjonen gikk det ca 7-8 mnd, det er gratis. (Dersom man ikke klarer å vente så lenge kan man gjøre det privat, men da koster det 20000 - 30000 etter hva jeg har hørt tror de gjør det på volvat i oslo hvertfall.) Men kan si deg at 8 mnd går fort for nå skal jeg snart opereres. Ellers kan det hende fastlegen vil prøve å gi deg betablokkere (tabletter som hemmer det sympatiske nervesystem) eller angstdempende først. Disse hjelper noen. Ellers ville jeg Sendt mail til Vivi Sandengen, hun driver foreningen rød. Du kan ringe enten du bare vil prate litt om rødmingen eller om du ønsker info om operasjonen. Jeg pratet med henne og syntes det var veldig fint å prate med en som hadde et nøytralt forhold til operasjonen, hun vil ikke fortelle deg om du skal gjøre det ene eller andre, men gi deg fakta slik at du selv kan ta en avgjørelse. Vivi arangerer treff for ETS opererte og for folk med rødme og/eller svetteproblemer 9 mai i oslo. Jeg skal dra, håper flere kommer også.

Jente22 skrev:

Jeg vurderer opersjon. Føler dette er siste utvei, slitt med dette hele livet mitt, og det hindrer meg i mye fint, som å være sosial, jeg er alltid den stille og dette plager meg, er jo så mye jeg ville sagt, men tier still pga. da vet jeg at jeg blir knall rød i trynet. Derfor er jeg stille for å unngå å bli rød. Det hindrer meg i å ta en utdannelse jeg vil ta, å bli lærer for eksempel. Eller hindrer i å søke på diverse jobber som jeg egentlig kunne tenkt meg, men som innebærer at jeg må snakke i forsamlinger osv. Jobber i barnehage nå, hvor jeg aldri har samlingsstund. De på jobben så jo at jeg rødmer og skjønner sikkert at jeg ikke vil ha det da. Vi har aldri snakket om dette, men de ser det jo. Derfor har jeg tenkt om jeg ikke skal fortsette å søke andre barnehager pga dette, hvor de kansje ikke tar hensyn til dette. Jeg snakker ikke med noen om dette heller, tør ikke, for da vet jeg at jeg blir rød. Jeg har ikke snakket med legen min om dette heller, for jeg vet jeg blir rød om jeg skal snakke om det. Men om jeg skal snakke med fastlegen min om det om eventuell operasjon kan han jo se hvor ille det er. Utfører alle sykehus dette? Er det gratis? Er redd for bivirkningene, men jeg orker ikke å ha problemet mer. Jeg er en annen person om jeg ikke hadde hatt dette problemet. Hemmer meg så utrolig mye i alt. Trodde jeg var den eneste i verden som gjorde dette, for jeg ser jo aldri noen andre gjøre det. Men etter å ha lest her skjønner jeg at det er en del som sliter med dette.

Oslomann skrev:

Det er nå ca 3,5 mnd siden jeg tok operasjonen og alt går bra men trist å høre at rødming og svetting kan komme tilbake slik bergensmannen nevner. Har det blitt verre nå en før operasjonen? Er denne operasjonen siste stoppested for rødming og svetting eller går det ann å operere igjen tru? For min del så har jeg sluttet å rødme for ingenting men jeg føler nok at jeg kan rødme i spesielle situasjoner enda og tenker i noen sosiale sammenhenger at jeg håper ingen spør meg om noe eller at jeg får oppmersomhet nå. Men har ikke kommet i noen veldige pinlige situasjoner enda heller men rødmer ikke for ingenting lenger. Litt tørr på hendene som jeg nok må leve med resten av livet men føler ikke dette er noe problem. Merker jeg svetter litt mere på ryggen og magen når eg er i aktivitet men merker ikke noe til det i det vanlige men har heller ikke vert så veldig varmt eller sol enda så jeg får se hvordan det går i sommer. Har ikke merket at jeg fryser noe mer en eg har gjort før ivertfall. Lykke til med operasjonen til jente 25 og så får du holde oss oppdatert.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20
Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Malingsflekker

Ja, jeg malte akkurat et klesstativ i tre, og så var det ingen whitesprite i hu...

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...