Rødme - kommentarer side 14.

Fortsettelse av kommentarer fra side 13 om rødme.

Inger skrev:

Ja, helt enig, drastisk er det. Rødmingen ga meg et psykisk problem. Jeg satt i helspenn hele tida, trakk meg bort, slukket lys osv. Frøken rød, har du eksempler på at terapi, samtaler med psykolog har vært redningen for rødmere? Jeg stolte på tallmaterialet jeg fikk fra sykehuset i forkant der det kom fram at de aller fleste var fornøyde, men dette er kanskje ikke til å stole på? Hvordan løser du dine rødmeproblemer, jeg fikk så utrolig dårlig livskvalitet av alltid å gå rundt å være redd for å bli rød.

Frøken Rød skrev:

Psykiske problemer i tillegg til rødming? Rødming ER et psykisk problem, og bør behandles deretter. Å kutte en nerve bør være absolutt siste utvei. Jeg ville aldri gjort dette selv, ikke bare fordi jeg ville være redd for et økt svetteproblem i etterkant, men fordi jeg synes det er så veldig drastisk å kutte en vital nerve, når det fins så lite forskning på dette. Puls-programmet er jo på ingen måte skrekkpropaganda, men intervju med to mennesker som er veldig misfornøyd med operasjonen, og der iallefall en av de føler at livet etter har blitt mye verre. Det finnes nok fornøyde mennesker også, men de må da være i mindretall, og er den sjansen verdt å ta?

Inger skrev:

Jeg har jobbet med rødmeproblemet mitt halve livet, minst. Nå er jeg snart femti år. Å velge å ta operasjon var ingen lettvindt løsning for meg. Jeg var i tvil hele tiden selv på togreisen inn til sykehuset. Men jeg hadde i det siste fått så mye sosial angst pga. hele tiden å ha fokus på at jeg ikke måtte rødme. Jeg begynte til og med å takke nei til besøk hos mine nærmeste venner. Slik kunne jeg ikke ha det. Jeg som i utgangspunktet både er glad i sosiale sammenkomster og har en jobb der jeg daglig møter mennesker øye til øye. I dag har jeg vært på en lang skitur, en test i forhold til svetting. Jeg pratet avslappet med de jeg gikk sammen med uten å være redd for å rødme. Jo, jeg svettet mye mer på rygg, mage og lyske enn jeg pleier, men tror ikke noen så det. Det var i allefall godt å merke at ikke kondisjonen ser ut til å ha blitt svekket pga. operasjonen. Fint hvis flere vil fortelle om sine erfaringer etter operasjon. Jeg burde nok gått inn og sett på pulsprogrammet, men våger ikke. Gjort er gjort og statistikker viser vel at flesteparten er fornøyd med å ha tatt operasjonen.

Mann 60 skrev:

Jeg oppfatter NRK Puls-programmet som skrekkpropaganda. En spørreundersøkelse viste at 96% av opererte rødmere var fornøyd 2-3 år etter operasjonen. Den første tiden var man i Sverige ikke nøye med utvalg av pasienter og man opererte en del mennesker som hadde psykiske problemer i tillegg til rødmingen. Disse fremstod i ettertid som misfornøyde. Dersom man lider av sosialt invalidiserende rødmning, setter man livet på vent ved å bruke år på behandlingsteknikker som ikke virker. Stressnerveoperasjonen fjerner sosial angst.

Frøken Rød skrev:

Jeg anbefaler alle som vurderer operasjon å ta en titt på Puls programmet (NRK) som ble sendt 2. oktober 2006, samt en påfølgende episode 6. november. Disse programmene handler om svette/rødme-operasjoner og dens alvorlige bivirkninger. Hensikten er ikke å skremme de av dere som har tatt operasjonen, jeg vil bare informere dere som fortsatt vurderer det om at det er en sjanse å ta. Det er ikke sikkert at livet etterpå blir bedre. Prøv andre alternativ, og jobb med det selv om det tar mye lengre tid enn den enkle løsningen en operasjon synes å være.

Inger skrev:

Jeg prøvde ikke terapi først, frøken rød. Jeg snakket litt med en psykolog om problemet ,men orket rett og slett ikke å gå løs på en lang terapiperiode som ærlig talt for meg ikke jeg tror ville funket så bra som en operasjon. Det er en tidkrevende greie. Jeg begynte å bli asosial i forhold til rødminga mi og jeg ble så deprimert av det å oftere og oftere sitte i helspenn selv hos venner fordi jeg var redd for å rødme. Operasjonen ble nok min redning. Jeg gruer meg litt til varmen i sommer.Da merker jeg at jeg svetter mer. Jeg får prøve å kle meg deretter. Det viktigste akkurat nå er at jeg føler jeg har mye mer ro i kroppen og gleder meg over sosiale sammenhenger. Jobb, prat, det føles nesten som om blodtrykket også er blitt lavere fordi jeg slapper mer av.

Jente 25 skrev:

Hei! Det ble spurt om hva som ble pratet om på møtet tidligere her. De som var der hadde veldig ulike erfaringer etter operasjonen. Noen veldig misfornøyde, andre fornøyde og en som hadde operert for ikke lenge siden og kanskkje ikke vet helt enda. Hva de andre sa kan de skrive selv hvis de ønsker.

Jeg er av dem som er fornøyd med operasjonen, er ca 9 mnd siden jeg opererte nå. Jeg svetter litt mer på ryggen og blir muligens litt mer klam på føttene enn før. Svettingen er bare når det er veldig varmt eller når jeg trener. Ikke så mye at det synes gjennom en vanlig skjorte.

Til dere som tror man ikke kan trene så gjelder ihvertfall ikke det alle. De 2 siste mnd har jeg trent 2-3 ganger i uka. Det går helt fint. Jeg tror ikke jeg har rødmet siden operasjonene, men er veldig redd for å starte å rødme igjen siden noen sier det har kommer tilbake. Er også fortsatt redd for at ekstrem svette skal komme.

Dette var altså min mening. Jeg er 100% fornøyd men operasjonen. Nnoen av de andre som møttes i oslo var ikke det. Så det er ulike meninger om saken :)

Jeg har ikke prøvd terapi, men er liten tvil om at rødmingen for min del var psykisk i den forstand at jeg var redd for å rødme hele tiden og dermed ungikk situasjoner jeg kunne rødme i. På samme tid var det også fysisk sånn at jeg ble lett rød (eks. ved fysisk aktivitet, bare jeg hostet så ble jeg jo litt rød selv om jeg satt alene) Jeg tror at hvertfall for min del var det både fysiske og psykiske grunner til rødmingnen min.

Jeg har troen på at terapi kan redusere problemet ved å forandre måten å tenke på, altså at man ikke tenker på rødming hele tiden. Til mann 60, artig med artiklene du refererer til.

Frøken Rød skrev:

Mann 60, du skriver at du hadde forsøkt alt annet før, både av terapi og medikamenter. Forsøkte du, Inger, terapi først? Hva med dere andre som valgte å operere dere? Jeg spør fordi jeg ønsker et svar på om terapi altså ikke fungerer. Jeg håper jo at en psykolog kan være løsningen for meg selv. Er det noen her inne i forumet som går til terapi pga. rødming?

Inger skrev:

Rødmeoperasjonen har gitt meg et nytt liv. Det er kjempegodt å være i sosiale sammenhenger uten å ha fokus på rødming. En stor angst er borte vekk. Jo, noen bivirkninger er det, men foreløpig er de til å leve med. Jeg tror ikke jeg har rødmet en eneste gang etter operasjonen. Jeg slapper nemlig av. Så flott om dere andre som er fornøyde også kan si noe om det her.

Mann 60 skrev:

"Hva er rødming? Ingen vet sikkert, men det kan ødelegge livet ditt"

Slik begynner artikkelen om Christine Drury i The New Yorker den 12.februar 2001. Dette er kanskje det mest innsiktsfulle og lesverdige som har vært skrevet om rødming i nyere tid. Ved å søke på Christine Drury i f.eks kvasir får man som treff nr.2

En felles erfaring for rødmere i møte med norsk helsevesen synes å være at det er vanskelig å bli tatt på alvor. Mangelen på kunnskap og innsikt er påfallende.

Dette er merkelig fordi rødming som invalidiserende problem, har vært grundig behandlet av en nestor i norsk psykiatri, Harald Schelderup, i hans bok Nevrosene og den nevrotiske karakter (Gyldendal 1940). På side 14 gir han flere eksempler fpå rødmernes problemer, og på side 33/34 siterer han den tyske psykiater W.Stekel:

"Stekel skriver i sitt store verk om de nervøse angsttilstander om de pasienter som særlig sterk grad lider av denne angst for å rødme (og svette):"

"Angsten for å rødme gjør dem mennesky; de blir særlinger, eienstøinger. Bare sjelelegene kjenner de navnløse kvaler, som disse syke lider under."

Det er sterke krefter som driver den ekstreme rødmingen. Min erfaring er at medikamenter, psykoterapi, psykoanlyse, tankekontroll eller vedvarende eksponering til belastende situasjoner, ikke fører til bedring i tilstanden.

Operasjonen som kutter stressnerven er det eneste som har gitt resultat for meg og jeg har ikke hatt nevneverdige bivirkninger. Problemet med bivirkninger kan være overdrevet. Spørsmålet som bør diskuteres er hvordan vi kan få norske helsemyndigheter til å ta problemet med ekstrem rødming på alvor.

Frøken Rød skrev:

Jeg kan skjønne at noen velger å operere seg, når rødmingen til slutt tar fullstendig overhånd. Men dere som fremdeles vurderer det; tenk nøye etter. Jeg synes jeg leser mer om kjipe bivirkninger enn at noen er fornøyd. Husk at rødming er psykologisk betinget. Det er viktig å utfordre seg selv, oppsøke og gå inn i de angstfylte situasjonene som trigger rødming. Først da vil dere oppleve at dere faktisk har kontroll og angsten vil gradvis slippe taket. Det er vanskelig, men tro meg, det fungerer, om en bare tør og gir det litt tid.

Kalle, botox blir ikke brukt her i Norge, det skal visstnok ha en effekt, men en veldig kortvarig en. Dessuten er det kostbart da det er snakk om et stort område (kinnene)

j20: takk for tips. Utrolig bra at du føler den hjelper så godt.

Kalle skrev:

Jeg kjenner meg igjen i det meste som blir skrevet her. Det fine er at det faktisk finnes håp om noe forbedring på annsiktsrødmen dersom man prøver seg litt frem. Har lest noen utenlandske artikler angående botox. Er det noen som vet om dette lar seg gjøre i Norge?

Buster skrev:

Hei, jeg har brukt psykolog i så måte. Greit nok med flere innfallsvinkler og motivasjon. At det er psykisk betinget er helt klart. For meg, ved å bruke caps reduserer jeg eksponering av egen person. Jeg blir da mindre svett og rød.

Frøken Rød skrev:

Er det ingen her som har snakket med psykolog? Kognitiv terapi skal hjelpe. Hypnoseterapi har også hjulpet mange har jeg hørt. Jeg står på venteliste hos psykolog. I mellomtiden skal eg forsøke hypnoseterapi.

Frøken Rød skrev:

Takk for svar Mann 60. Men vil virkelig ikke laser hjelpe mot rødming? Laser fjerner jo de ytterste blodkarene der blodet strømmer ut ved rødming? Jeg synes også du er litt vel pessimistisk. Klart man kan få kontroll på rødmingen; ved hjelp av psykologiske teknikker (evt. i kombinasjon med medikamenter). Det er tankene som styrer rødmingen, får en kontroll over tankene vil også rødmingen bli redusert eller helt borte.

Mann 60 skrev:

Laser hjelper ikke mot rødming. Den kan bare fjerne blodkar i huden i ansiktet. Den som lider av ekstrem rødming (hyperaktiv stressnerve) må ta operasjonen som kutter stressnerven. Når kinnene fylles opp av blod med en slik kraft at man skulle tro at det var en hydraulisk pumpe i kroppen, og kinnene blir glødende varme, hjelper det ikke å si til seg selv at nå rødmer jeg. Dersom man har denne lidelsen, har man neppe mulighet til noengang å bli en utadvendt person.

Frøken Rød skrev:

De av dere som har forsøkt laser: hjelper det også for sporadisk rødming, eller er det kun for de med permanent rødfarge i huden?

Tomaten skrev:

Jeg går på ungdomskolen, og for å si det kort:jeg er übersjenert. Jeg rødmer av alle ting, også ting som overhode ikke er flaut. Det verste jeg vet er å snakke i større forsamlinger, og å holde foredrag. Jeg kan gå i flere uker å grue meg til å holde foredrag, og dette kan også gå ut over søvnen min. Jeg ligger ofte våken om natten dagen før jeg skal holde foredrag.

Jeg er ganske så stille av meg, og når vi f.eks. er i jentegarderoben tør jeg ikke si et pip. De få gangene jeg har våget det, kommer rødfargen fram med en gang. Dette er så fryktelig ille at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre lenger. Så jeg trenger virkelig hjelp her.

Spesielt med sjenert-heten min. Sen ødelegger livet mitt. Så er det noen som har tips til hvordan jeg kan bli utadvendt? Å være utadvent er min aller største drøm. Det hadde gjort livet mitt 1000000 ganger lettere.

Rødfjes skrev:

Takk mann 60. Har noen andre erfaring med laser Vbeam Perfecta for rødmingen?

Camilla skrev:

Jeg er veldig plaget av rødming. Jeg går på ungdomsskolen og syns det er veldig plagsomt at jeg blir rød i kinnene. Jeg blir det under fysisk aktivitet, når det er kaldt ute, hvis det er varmt og noen ganger helt uten grunn. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn og jeg hadde gjort alt får å bli kvitt det. Jeg er en veldig sosial person, men det kan bli vanskelig til tider når denne rødmingen kommer. Siden jeg er skoleelev er det veldig vanskelig for meg å kunne ha fremføringer foran klassen fordi jeg vet at jeg blir rød i kinnene. De andre i klassen min pleier å nevne det når jeg har en fremføring og det gjør det ikke akkurat noe lettere. Jeg har prøvd foundation og masse annet, men det skjuler ikke helt. Demper bare rødheten litt. Går det an å ta operasjoner eller laserbehandling mot rødhet? Jeg er ei jente på 13 år og plages veldig av dette.

Flere kommentarer:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20
Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...

Hemmelig nummer

Telefonselgere ringer hele tiden, fra Østerrike, Ungarn, England osv. Jeg vil h...